POGLEDAJTE PROGNOZU PO GRADOVIMA: Stiže obilan snijeg, padat će danima, EVO GDJE ĆE BITI NAJGORE!

Region
POGLEDAJTE PROGNOZU PO GRADOVIMA: Stiže obilan snijeg, padat će danima, EVO GDJE ĆE BITI NAJGORE!
.

Dok će oblačno vrijeme i zimski uvjeti sa susnježicom i snijegom biti obilježje iduće sedmice na kopnu, pogotovo u gorju uz snježni pokrivač, na Jadranu će sljedeće dane obilježiti jaka bura, osobito podno Velebita, gdje će biti i olujna. Uz to će povremeno biti i kiše, a na hladnijem sjevernom dijelu vjerojatno i pahulja nošenih burom.

Idućih dana na kopnu će biti pretežno oblačno s oborinama te hladno. Povremeno će padati snijeg, pri čemu će novog snježnog pokrivača biti osobito u gorskim predjelima, a u nizinama, većinom na istoku, najvjerojatnija je susnježica. Ozbiljniji snijeg izgledan je u četvrtak, kada će temperatura posvuda biti niža. Puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, javlja HRT.

Na Jadranu će od srijede bura ponovno jačati, osobito na sjevernom dijelu, gdje će biti i problema u prometu. Na južnom Jadranu bit će i istočnjaka i juga. Uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme povremeno će padati kiša, češće i više u Dalmaciji. Na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre, gdje će biti hladnije, vjerojatna je i susnježica i snijeg, osobito u četvrtak i petak.

 

Zima pokazuje zube

Iz DHMZ-a su poručili kako se prema prognostičarskim modelima radi o najsnježnijoj sedmici ove zime. Očekuje se kako će dva do tri dana padati dosta jak snijeg. Sutra se očekuje stvaranje snježnog pokrivača od pet do deset centimetara u većini krajeva, dok će snijeg biti jači u unutrašnjosti pri kraju dana.

Ipak, glavnina snijega očekuje se od srijede do petka. Snijeg će tada padati gotovo neprestano, s tek mjestimičnim prekidima.

U DHMZ-u tako u srijedu očekuju tijekom dana u unutrašnjosti 5 do 15 centimetara snijega, a u gorju i 30 centimetara. Isto se očekuje i u četvrtak na kopnu, a u gorju se očekuje opet od 20 do 30 centimetara snijega. U petak se pak u unutrašnjosti očekuje još 15 do 20 centimetara snijega, a u gorju do 30 centimetara.

S obzirom na to da će temperature biti niske i da će ostati niske nakon prestanka pada snijega, snijeg se neće topiti pa će se neko vrijeme zadržati na tlu.

Očekuje se, dakle 20, ponegdje i 40 do 50 centimetara snijega u središnjim i istočnijim krajevima, dok se pak u Lici i Gorskom kotaru očekuje 50 do 90 pa i 100 centimetara snijega.

Posebno problematično vrijeme bit će u srijedu u Lici i Gorskom kotaru gdje se očekuje bura koja će stvarati snježne zapuhe.

U petak će se djelomice razvedriti, što će dovesti do osjetnog pada temperature, koja će pasti i ispod -10 °C  u jutarnjim satima, a dnevne će se zadržati između -3 i 0 °C. Snijeg će se stoga na tlu zadržati barem početkom sljedeće sedmice.

Iz DHMZ-a poručuju kako je pred nama prava zimska sedmica, kako po količini snijega koja će pasti tako i po temperaturama.

 

U Zagrebu do 40 centimetara snijega, na Sljemenu novih 70 centimetara

Što se tiče glavnog grada Hrvatske, oborine se očekuju sutra krajem dana, kada se očekuje stvaranje snježnog pokrivača do 5 centimetara. U srijedu se očekuje 5 do 10 centimetara snijega koji će u četvrtak narasti do 15 centimetara snijega, a u petak se očekuje do 20 centimetara snijega. Sve skupa, ovisno o dijelu grada, Zagreb bi mogao imati od 15 do 40 centimetara snijega do petka.

Na Sljemenu se pak očekuje sigurno preko pola metra snijega. Podsjećamo da na Sljemenu već ima 78 centimetara snijega, a očekuje se barem još 60 do 70 centimetara do kraja petka.

 

Nakon snijega - debeli minusi

I dok se u petak očekuje prestanak oborina u većem dijelu zemlje, meteorološki servisi najavljuju kako će se u Europu probiti arktička fronta koja će u cijeloj Europi donijeti niske temperature, mjestimice i za 15 stupnjeva niže nego što su bile prošle sedmice.

Crometeo piše kako prognostički modeli najavljuju stvaranje snažne anticiklone iznad sjevernih dijelova našeg kontinenta. Po rubu te anticiklone predviđa se prodor vrlo hladnog sibirskog zraka prema europskom kopnu.

 

Sedmodnevna prognoza DHMZ-a po gradovima:

192bjelovar

192cakovec

192daruvar

192djakovo

192dubrovnik

192gospic

192karlovac

192knin

192koprivnica

192krapina

192makarska

192nasice

192ogulin

192osijek

192pazin

192porec

192pozega

192pula

192rijeka

192sibenik

192sisak

192slavonskibrd

192split

192varazdin

192zadar

192zagreb

(Novi.ba/Index.hr)

Ne propustite