8 slika koje dokazuju da nemamo pojma kako rastu ove biljke !

E buraz
8 slika koje dokazuju da nemamo pojma kako rastu ove biljke !
.

Ta jedna aktivnost koju svakodnevno radimo najvažnija je za nas i umrijećemo ako to ne učinimo. Jelo! Ali šta jedemo, jedemo puno raznovrsnih jela i znamo li čak i odakle dolazi? Ako želite saznati, nastavite čitati!

1) Susam je biljka cvjetnice koja je izvorna tropskim krajevima u blizini ekvatora. Zemlje koje su najveći svjetski proizvođači sjemena su Indija i Sudan.

food16-768x576
2) Pistacije su članovi porodice bobica i potiču iz rastućih regija u svijetu oko Središnje Azije i Bliskog istoka. Pistacija je zapravo sjeme stabla, koje proizlazi iz lijepog cvijeta.

food22-768x576
3) Vanilja dolazi iz cvjetne biljke orhideja. Ova je vrsta stoljećima uzgajana, a njegovo porijeklo otprilike proizlazi iz ranijeg Totona u Meksiku, za koje se kaže da su prvi koji njeguju biljku.

food3-768x603
4) Jeste li znali da kivi zapravo raste na lozi, baš kao i grožđe? Kina, Italija, Novi Zeland, Čile, Grčka i Francuska su neki od najvećih proizvođača.

food4
5) Kikiriki raste kao cvijet. Sjeme se klasifikuje kao uljarica zbog visokog udjela ulja.

food5
6) Zelje je rođak kupusa, ali umjesto da se približava tlu, ove mahune rastu od zemlje.

food6
7) Badem je vrsta drveta na Bliskom Istoku i dijelovima Sjeverne Amerike. Sjeme raste u plodu stabla, nazvanu drupe, što je tvrda ljuska koja raste oko badema, što zapravo nije sjeme. Bademi su usko povezani s breskvama a ne  orahu kao što većina ljudi misli.

food7
8) Cimet dolazi iz unutrašnje kore drveta nazvane Cinnamomum. Ovaj začin je kod nas toliko dugo, da je prvi put zabilježen u istorijii da se uvozi u Egipat već 2000 godine prije nove ere.

food81-688x1024-688x1024

 

Ne propustite