Evo zašto je važno da dijete provodi što više vremena sa bakom i dekom

Mame i bebe
Evo zašto je važno da dijete provodi što više vremena sa bakom i dekom
.

Istraživanja su pokazala da djeca koja provode više vremena s bakom i dekom bolje prihvataju pojam starenja i shvataju kako je ono nužna realnost.

Osim toga, u kasnijoj dobi, starosna diskriminacija kod takve djece neće biti toliko izražena.

Kvalitetan odnos sa dekom i bakom je najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prve, prema roditeljima, a prednosti koju će djeca dobiti iz takvog odnosa gdje je prisutan generacijski jaz su višestruke.

1. Uče unuke važnosti porodičnih veza i porodične privrženosti
Deke i bake čuvaju porodičnu tradiciju pričajući priče o svom djetinjstvu, djetinjstvu svoje djece, ali i običajima i kulturi iz njihovog vremena. Naime, bake i deke imaju bogato iskustvo, a priče o tome kako se živjelo nekad i mudri saveti imaće pozitivan efekat jer djeca imaju dobru mogućnost da se razviju u zdrave, odrasle osobe koje cijene porodične veze. Dijete uz to širi svoje znanje i sliku sveta.

2. Roditelji imaju najviše povjerenja u „baka-servis“
Pravo je bogatstvo kada dijete možemo da povjerimo svojim roditeljima koji će im pružiti mnogo ljubavi i pažnje. Uvijek raspoloživa „usluga“ čuvanja i odgajanja djeteta koja je odlična pomoć svakom roditelju, a pogotovo oko novorođene bebe, uvijek je na obostrano zadovoljstvo.

Bake i deke mogu da budu mentori, savjetnici, prijatelji za igru ili porodičnu istoričari kada se druže s unucima. Oni imaju pozitivan efekat na svoje unuke, a ta pozitivna emocionalna veza koja postoji znatno umanjuje simptome tjeskobe i depresije, stoga je potrebno podsticati te odnose kada god se ukaže prilika.

3. Boravak kod bake i deke olakšava strah kod odvajanja
Baka i deka jesu idealan izbor kada je u pitanju djetetovo prvo odvajanje od roditelja. Oni poznaju dijete i ono poznaje njih, pa je prilagođavanje na odvajanje mnogo lakše.

4. Pozitivnije društveno ponašanje
Što će više djeca boraviti kod bake i deke, imaće manje emocionalnih problema koji mogu da rezultiraju lošim ponašanjem.

5. Pomažu u očuvanju mentalnog zdravlja djeteta
Ako se djeca nalaze u novonastalim situacijama u kojima pate, kao što je razvod roditelja, pa moraju da se naviknu na novonastalo stanje, bake i deke će biti nježni i brižni oslonac kome se uvijek mogu obratiti i pružiti bezuslovnu ljubav. Uloga bake i deke je tada izražena. Oni su tada zaštitnici djetetovog mentalnog zdravlja, zbog čega dijete profitira. Na kraju krajeva, dobrobit djeteta i jeste glavni fokus.

Ne propustite