TRIK ZLATA VRIJEDAN: Da li je jeftinije cijeli dan držati grijanje UPALJENO ili ga ISKLJUČITI kad krenete na posao?

Praktična žena
TRIK ZLATA VRIJEDAN: Da li je jeftinije cijeli dan držati grijanje UPALJENO ili ga ISKLJUČITI kad krenete na posao?
.

Šta je gore od zimskog smrzavanja napolju - kad uđete u ledenu kuću koju ne možete odmah da zagrijete. Ali, osim toga kako da vam zimi bude dovoljno toplo vjerovatno vas muči i pitanje da li postoji način na koji možete da uštedite na računima za vrijeme zime. Ovo najviše pogađa kuće koje se griju na struju.

Kako uštedjeti, a da vam bude dovoljno toplo i da li je uopšte dobro da isključite grijanje kad niste u kući?

Ovo pitanje je najlakše onima koje koriste centralno grijanje jer se ono ne plaća po potrošnji, zatim je malo lakše onima koje koroiste TA peć. Punite je dok je jeftina struja, a kada izlazite iz kuće isključite ventilator koji izduvava topao vazduh iz nje. Toplota koja se akumulirala dok ste je punili će činiti vaš prostor mlakim, pa ga možete lako ugrijati, uključivanjem "izduvavanja" kada dođete kući.

Za ostale tipove grijanja u koje spadaju razne ploče koje se griju na struju i tako akumuliraju toplotu stvari stoje drugačije.

Možda ste pročitali ili čuli negde da grejno telo mora da radi napornije kako bi ugrejalo ohlađeni prostor, ali u pitanju je česta zabluda.

Istina je da je potrebno više energije da bi se temperatura stana ili kuće održavala na određenoj visini, nego da se on ponovo zagrije do te vrijednosti.

 

Da li se smrzavati ili odvajati za velike račune?

Prije nego što počnete da mislite na uštedu, razmislite i o tome šta se sve može dogoditi u ledenoj kući. Ukoliko na velikom minusi izađete iz kuće i skroz ugasite grijanje, osim što će va su kući dočekati ledeni vazduh koji ne možete toliko brzo da ugrijete, mogu vas dočekati i popucale cijevi.

Na velikim minusima voda mrzne u cijevima, što može izazvati njihovo pucanje. Ukoliko vam u kući nije bar malo mlako, voda će se sigurno zalediti. A popravka vodovodnih instalacija će vas koštati više nego što biste platili za grijanje.

 

Kako se onda i ugrijati i uštedeti?

Kupite tremostat za električni uređaj koji koristite za grijanje, montirajte ga i podesite na neku optimalnu temperaturu, ne više od 16 stepeni. To je sasvim dovoljno da se prostorije ne ishlade.

Mlak vazduh će spriječiti vodu u cijevima da se zaledi, a i daleko je lakše ugrijati mlaku prostoriju nego onu koja se skroz ishladila. Kad se vratite kući samo promijenite temperaturu na termostatu, u onu koja vama odgovara.

Ne propustite