Podmukli znakovi koje morate prepoznati: Ovo su SIMPTOMI AUTOIMUNIH BOLESTI, kod kojih tijelo samo sebe uništava!

Porodica i zdravlje
Podmukli znakovi koje morate prepoznati: Ovo su SIMPTOMI AUTOIMUNIH BOLESTI, kod kojih tijelo samo sebe uništava!
.

Autoimune bolesti posljedica su pretjerane reakcije imunološkog sistema protiv vlastitih stanica, tvari ili tkiva. Češće od njih boluju žene, a prvi se znakovi javljaju tokom ili neposredno nakon puberteta.

Najčešće autoimune bolesti su dijabetes, Chronova bolest, reumatoidni artritis i problemi sa štitnjačom, a simptomi su suptilni i lako mogu promaknuti.

Obratite pažnju na ove stvari:

Bol u zglobovima ukazuje na artritis

Preaktivan imunološki sistem može uzrokovati bolove u zglobovima. On stvara antitijela koja uništavaju koštanu ovojnicu i uzrokuju neugodne bolove. Riječ je o reumatoidnom artritisu koji, ako se ne liječi na vrijeme, može izazvati trajno oštećenje kostiju. 

Upale se javljaju u bubrezima i plućima

Zbog prevelike aktivnosti imunološkog tijela antitijela se mogu zadržati na jednom mjestu u tijelu kao što su bubrezi, živci i pluća. Ako ostanu predugo, zalijepe se za organe što uzrokuje upalne procese. 

Naglo mršanje može biti posljedica upalne bolesti crijeva

Antitijela često napadaju crijeva i uzrokuju probleme sa stolicom. Kao posljedica pretjerane imunološke aktivnosti javlja se proljev, krvarenje, bolovi u stomaku i nekontrolisani gubitak kilograma. Glavni oblici upalnih bolesti crijeva su Chronova bolest i ulcerozni kolitis. Crohnova bolest može se pojaviti u bilo kojem dijelu probavnog trakta, od usta do anusa, dok ulcerozni kolitis zahvaća isključivo debelo crijevo i rektum.

Nepravilan rad gušterače ukazuje na dijabetes

Imunološki sistem proizvodi antitijela koja napadaju stanice u gušterači zadužene za proizvodnju inzulina. To remeti rad gušterače i povećava rizik od dijabetesa tipa 1. 

Problemi s vidom mogu biti znak multiple skleroze

Slabljenje vida, sljepoća i loša koordinacija ruku mogu biti rani znakovi multiple skleroze. Multipla skleroza pogađa dugačke produžetke stanica neurona zbog čega poruke iz mozga ne stižu do organa ili pak stižu sa zakašnjenjem. 

Ubrzani puls može otkriti probleme sa štitnjačom

Imunološki sustav kontroliše rad štitnjače pa je to ujedno i prvi organ koji strada ako se pojave promjene u sistemu. Promjene u tjelesnoj težini, pojačana nervoza, ubrzan rad srca, suha koža ukazuju ili na smanjeni ili pak na pojačani rad štitnjače.

Akne, psorijaza, dermatitis, ekcem, crvenilo u vidu leptira

Problemi sa kožom znaju biti veoma uznemiravajući jer je nemoguće izgledati sjajno kada morate sakrivati kožu ispod slojeva odjeće. Ako obični lijekovi ne pomažu, posjetite doktora jer ovi znaci mogu biti uzrokovani hemolitičnom anemijom, psorijazom, sklerodermom i drugim poremećajima.

Ne propustite