OBA dala pozitivno mišljenje za uvoz 2.500 pušaka iz Srbije

Bosna i Hercegovina
OBA dala pozitivno mišljenje za uvoz 2.500 pušaka iz Srbije
.

Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH (OBA) dala je pozitivno mišljenje Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske za uvoz 2.500 pušaka iz Srbije.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je nadležno za izdavanje dozvola za uvoz oružja, saopšteno je da je po prijemu urednog i potpunog zahtjeva, prije izdavanja dozvole ovo ministarstvo tražilo prethodnu saglasnost od Ministarstva inostranih poslova BiH, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva bezbjednosti, kao i mišljenje OBA, piše "Dnevni avaz".

Tek nakon pribavljanja navedenih saglasnosti i pozitivnog mišljenja OBA, data je dozvola za uvoz oružja i vojne opreme, navodi se u odgovoru Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH.

Iz tog ministarstva pojašnjeno je da za donošenje odluke za izdavanje bilo kakve dozvole za uvoz oružja neophodan konsenzus svih navedenih državnih institucija, što znači da ako i jedna od navedenih institucija ne bi dala saglasnost, zahtjev za izdavanje dozvole bi bio odbijen.

U slučaju nabavke 2.500 pušaka od strane MUP-a Republike Srpske ispoštovani su uslovi i procedure za uvoz propisani Zakonom o kontroli spoljnotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene BiH.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u prošloj godini u BiH je uvezeno oružja, municije i pripadajućih dijelova i opreme u vrijednosti od oko 14,2 miliona KM.

 

(Srna)

Ne propustite