MOGHERINI: Zapadni Balkan vrhunski prioritet

Aktuelno
MOGHERINI: Zapadni Balkan vrhunski prioritet
.

Šefica EU diplomatije Federica Mogherini kaže da će zapadni Balkan biti glavna tema sastanka šefova diplomatija EU koji se danas i sutra sastaju u Sofiji.

Mogerini je najavila da će razgovarati o jačanju EU perspektive regiona i saradnji EU i zapadnog Balkana u oblasti bezbjednosti i odbrane.

"Prva tačka naše agende jeste posao koji imamo sa zapadnim Balkanom. To je vrhunski prioritet za bugarsko predsjedavanje ali i za EU institucije”, poručila je Mogherini po dolasku na neformalni sastanak Savjeta EU u Sofiji.

Ministri spoljnih poslova zemja članica EU 15. i 16. ferbruara učestvuju na neformalnom sastanku Savjeta EU koji organizije Bugarska kao trenutno predsjedavajuća članica EU. To je i prva prilika da ministri EU razmotre novu Strategiju proširenja za zapadni Balkan koju je početkom mjeseca predstavila Evropska komisija.

"Vidjećemo kako da ojačamo EU perspektivu zapadnog Balkana i početi sa pripremama za samit EU zapadni Balkan koji mamo u Sofiji", poručila je Mogherini.

Ona je najavila da će se EU ministrima drugog dana neformalnog sastanka Savjeta EU priključiti ministri iz zemalja regiona.

"Sa njima ćemo razgovarati na prvom mjestu o pitanjima bezbjednosti i odbrane što je vrlo važno za našu saradnju", naglasila je Mogherini.

Pored pitanja zapadnog Balkana na sastanku u Sofiji EU šefovi diplomatija razgovaraju o situaciji u Siriji kao i o pitanju denuklearizacije Korejskog poluostrva.

 

Ne propustite