Obratite pažnju: Ovi znakovi izgledaju bezazleno, ali mogu biti SIMPTOMI KARCINOMA!

Porodica i zdravlje
Obratite pažnju: Ovi znakovi izgledaju bezazleno, ali mogu biti SIMPTOMI KARCINOMA!
.

Rutinski testovi vas ne mogu zaštititi od karcinoma, takođe je veoma važno slušati vaše tijelo i prepoznati znakove na vrijeme.

Evo nekih simptoma kojima morate posvetiti pažnju:

Pušenje i kratak dah

Pacijenti sa karcinomom pluća prijavili su ove simptome kao najranije znake bolesti.

Hronični kašalj i bol u grudima

Neki kanceri kao što su leukemija i tumori pluća mogu uzrokovati uporni kašalj, kao i bolove u grudima. Nikad nemojte prevideti ove simptome i odmah posejtite svog doktora da biste isključili rak.

Česta groznica ili infekcije

Ovi simptomi su često znak leukemije koja počinje u koštanoj srži. Leukemija izaziva srž u proizvodnji abnormalnih bijelih krvnih zrnaca i potpuno narušava sposobnost vašeg tijela da se bori protiv infekcija.

Teškoće gutanja

Ako imate problema sa gutanjem, to može biti povezano sa rakom grla ili jednjaka, ali to može biti znak karcinoma pluća.

Otečeni limfni čvorovi i grudvice na vratu

Uvećani limfni čvorovi ponekad predstavljaju indikaciju promjena ili tumora u limfnom sistemu, simptom koji treba proveriti od strane ljekara.

Prekomerna modrica i krvarenje koje se ne zaustavljaju

Ovaj simptom ukazuje na abnormalne projmene trombocita i crvenih krvnih zrnaca koje mogu biti znak leukemije. Leukemija može da istisne crvene krvne ćelije tokom vremena i naruši sposobnost krvi da nosi kiseonik.

Slabost i umor

Opšti zamor nikada ne treba zanemariti – to može biti znak različitih bolesti, uključujući i rak. Ako se stalno osjećate umorno, provjerite simptom kod ljekara.

Umor i abdominalna tjelesna masa

Ako ste stalno naduti ili ste dobili težinu u vašem abdominalnom području, to može biti znak raka jajnika.

Osjećaš se nadutoi ne možeš jesti

Ovo je još jedan simptom karcinoma jajnika koji žene ne smiju da zanemaruju.

Iznenadni gubitak mase

Ako ste iznenada izgubili težinu bez ikakvog razloga, to bi mogao biti simptom raka debelog crijeva ili nekog drugog raka za varenje. Takođe može ukazati na to da se rak proširio na jetru i utiče na vaš apetit.

Uznemiren stomak

Ako vaš stomak boli duže vrijeme, to može biti indikacija kolorektalnog karcinoma.

Crvene, bolne i otečene dojke

Ovo su neki od uobičajenih simptoma inflamatornog karcinoma dojke. Posjetite doktora odmah nakon uočavanja promjena na grudima.

Teški i nepravilni periodi

Ovo je znak endometrijskog i karcinoma materice.

Oticanje u licu

Pacijenti sa rakom pluća prijavili su oticanje i crvenilo u licu kao simptome, koji se javljaju zbog malih tumora pluća koji blokiraju krvne sudove u glavi.

Promjene na noktima

Promjene na noktima nikada nisu mali problem – oni mogu ukazivati ​​na ozbiljne bolesti i stanja kao što su rak jetre ili pluća.

Bol u leđima i lijevoj strani

Mnogi pacijenti sa rakom pluća ovo su prijavili kao najraniji znak raka. Rak dojke se često dijagnostikuje bolom u leđima, što se dešava kada tumor dojke pritiska u grudi.

Bez obzira na starost ili pol, uvijek proveravajte svoje tijelo zbog neobičnih grudvica i rasta i projveravajte bilo koji čudni simptom kod ljekara. Kao što vidite, većina ovih simptoma često se zanemaruje, ali oni mogu biti razlika između života i smrti. Naravno, zdrav način života je najbolji izbor da ostanete zdravi i bez bolesti.

Ne propustite