Šefovi CIA-e, FBI-ja i NSA-ja upozoravaju Amerikance kako nije baš pametno kupovati Huawei telefone

Zanimljivosti
Šefovi CIA-e, FBI-ja i NSA-ja upozoravaju Amerikance kako nije baš pametno kupovati Huawei telefone
.

Šest najviših obavještajnih dužnosnika, među kojima su ravnatelji CIA-e, FBI-a i NSA-a rekli su na Obavještajnom odboru u utorak da ne bi savjetovali Amerikancima da koriste proizvode ili usluge kineskog proizvođača pametnih telefona Huawei, javlja CNBC.

Prvo su izrazili svoje nepovjerenje prema Huaweiju i njihovoj sestrinskoj telekomunikacijskoj kompaniji ZTE u odnosu na državne službenike i državne agencije. No, upitani tijekom saslušanja svih šest su naveli da niti građanima ne bi preporučili da koriste proizvode ovih kineskih kompanija.

Direktor FBI-a Christopher Wray kazao je kako su ozbiljno zabrinuti zbog rizika koji predstavlja ulazak tvrtki koje su pod utjecajem stranih vlada na američko tržište telekomunikacija.

POTENCIJALNI PROBLEMI ILI KRAĐE INFORMACIJA
“To im omogućava kapacitet da vrše pritisak ili kontrolu nad našom telekomunikacijskom infrastrukturom”, kazao je Wrey. “Omogućava im to kapacitet da zlonamjerno modificiraju ili ukradu informacije. I omogućava im da provedu neidentificiranu špijunažu”.

Kao odgovor na ove zaključke s Odbora za sigurnost, iz Huaweija su poručili kako njihov utjecaj na tržištu ne predstavlja veću cyber prijetnu od bilo kojeg ICT operatera kojem je dozvoljeno poslovanje u Americi.


HUAWEI KAŽE DA NE PREDSTAVLJAJU PRIJETNJU
“Huawei je svjestan velikog broja američkih vladinih aktivnosti za koje se čini da su usmjerene na sprečavanje Huaweijeva poslovanja na američkom tržištu. Mi poslujemo s vladama i kupcima iz 170 zemalja širom svijeta i ne predstavljamo veći rizik za cybersigurnost od bilo kojeg ICT dobavljača koji dijele zajedničke globalne opskrbne lance”, kazao je glasnogovornik kineske tvrtke.

“Ovo je izazov za koji samo mislim da će se povećati, a ne smanjiti za nas”, rekao je Michael Rogers, direktor NSA. Zaključio je kako morate pažljivo pratiti na takve kompanije.

Huawei pokušava ući na američko tržište. Prvo su to pokušali kroz partnerstvo s AT&T-om koje je u posljednji čas otkazano. No, Huawei trenutno kaže kako će svejedno plasirati svoje proizvode na američko tržište.

Ne propustite