Ministarstvo: Građani su sve zadovoljniji radom službenika

Region
Ministarstvo: Građani su sve zadovoljniji radom službenika
.

Iz Ministarstva uprave Hrvatske, na čijem čelu je Lovro Kuščević, poslali su priopćenje u kojem tvrde da su, prema njihovim podacima, "građani sve zadovoljniji radom državnih službenika".

"Ministarstvo uprave, na temelju prikupljenih pojedinačnih izvješća jednom godišnje priprema izvješće o podnesenim pritužbama na neetično ponašanje državnih službenika koja se redovito objavljuju na stranicama Ministarstva od 2010. godine (za 2009. godinu).

Od 2011. godine, kada je Vlada Republike Hrvatske donijela trenutno važeći Etički kodeks državnih službenika, izvješća o pritužbama uključuju i podatke o pritužbama podnesenim i riješenim i u pravosudnim tijelima.

Iz podnesenih izvješća vidljiv je pad broja podnesenih pritužaba u razdoblju između 2015. i 2017. godine za 31,52% što predstavlja pozitivan pomak u odnosu na etično ponašanje i postupanje državnih službenika (2015. 425 pritužbi, 2016. 333 pritužbe i 2017. 291 pritužba).", stoji u priopćenju Ministarstva uprave.

"Ministar Kuščević naglašava kako svi dužnosnici i službenici moraju biti na raspolaganju svojim sugrađanima. Ta svijest se podiže i Ministarstvo uprave je pokrenulo kampanju "Tu smo zbog Vas“ kojom će potaknuti djelatnike državne uprave i službenike da budu otvoreni prema građanima te da im pomažu u ispunjavanju njihovih potreba. Od 2016. godine, Ministarstvo uprave omogućilo je i pisanje pohvala na rad državnih službenika, a u odnosu na prošlu godinu, broj pohvala se povećao za 21%.

Trajna nastojanja Ministarstva uprave usmjerena prema osvještavanju državnih službenika ali i svih ostalih zaposlenika javnog sektora o važnosti postupanja u skladu pravilima integriteta prepoznata su od strane građana Republike Hrvatske, što je vidljivo iz godišnjih izvještaja o pritužbama, odnosno u padu pritužbi podnesenih zbog mogućeg neetičnog ponašanja državnih službenika.

 

(N1)

Ne propustite