Ustavni sud BiH sutra odlučuje o akcizama

Bosna i Hercegovina
Ustavni sud BiH sutra odlučuje o akcizama
.

Ustavni sud BiH sutra će razmatrati apelaciju grupe državnih zastupnika o ocjeni ustavnosti seta Zakona o akcizama. Zastupnici očekuju pozitivan ishod i poručuju da, ukoliko njihova apelacija bude prihvaćena, neko treba da odgovara za donošenje Zakona o akcizama i uvođenje novih nameta građanima BiH.

Set zakona o akcizama u dva doma Parlamenta BiH usvojen je u različitim tekstovima i uz kršenje procedura Zastupničkog doma, naglašavaju potpisnici apelacije. Od Ustavnog suda BiH tražili su privremenu mjeru kojom bi primjena izmjenjenog Zakona o akcizama bila obustavljena. U DF-u kažu ne žele prejudicirati odluke suda, ali očekuju ukidanje primjene seta Zakona, jer su kažu prekršene zastupničke i zakonske procedure.

"Ukoliko to bude pozitivno po nas odluka Ustavnog suda, to će dovesti do novih komplikacija sigurno jer neko će morati odgovarati za takvo donošenje zakona i neko će očigledno morati naći način kako građanima vratiti novac koji je nezakonito ubran od njih kroz ove putarine, kroz akcize na potrošnju goriva. Uglavnom bit će vrlo zanimljivo", kaže Damir Bećirović iz DF-a. 

Argumenti za ukidanje primjene zakona o akcizama i vraćanje postupka usvajanja na početak, i više su nego dovoljni, stav je SDP-a. Očekuju suđenje po pravu i pravdi i u interesu građana BiH.

"U praksi bi to značilo da bi se cijene goriva i sva lančana poskupljenja bmorala vratiti na polaznu tačku. Odgovornost bez obzira na presudu i odluku Ustavnog suda već postoji na vlastima BiH koje su dozvolile ovakav haos i ovakvo povećanje cijena", navodi Saša Magazinović iz SDP-a.

Veću cijenu građani već 14 dana plaćaju za gorivo i autogas. O poskupljenju životnih namirnica još nema podataka. U Službi za zaštitu potrošača Federacije BiH, kažu kako još nema analiza o utjecaju primjene zakona na potrošače.

"U Službu za zaštitu potrošača nije stigla niti jedna prijava od strane potrošača vezano za poskupljenje životnih namirnica. Dakle rano je još uvijek govoriti o uticaju ovoga Zakona na kretanje cijena u ovoj oblasti. Sami znate da je formiranje cijena slobodno i kalkulaciju cijena proizvođači čine sami, tako da je i za očekivati da će tržište i odnos ponude i potražnje biti značajan faktor na cjenovnu politiku", navodi Amra Vučjak iz Službe za zaštitu potrošača.

Prvog februara povećana je cijena goriva za 20 pfeniga, a autogasa 40 pfeniga. Hoće li Zakon o akcizama ostati na snazi ili će biti vraćen u parlamentarne klupe, odlučit će u naredna dva dana sudije ustavnog prava.

 

(N1)

Ne propustite