Tillerson: Američki mirovni plan za Bliski istok uznapredovao

Svijet
Tillerson: Američki mirovni plan za Bliski istok uznapredovao
.

Američki rad na novom bliskoistočnom mirovnom planu dobro je uznapredovao, izjavio je u srijedu američki državni sekretar Rex Tillerson, iako nije dao detalje o inicijativi koja se razmatra u vrijeme dubokog palestinskog skepticizma prema američkim namjerama.  

Tillerson, koji se obratio novinarima tokom posjete Jordanu radi potpisivanja paketa američke pomoći vrijednog 6,4 milijardi dolara ključnom američkom savezniku, izjavio je da će predsjednik Donald Trump odlučiti kada da objavi mirovni plan.

Sjedinjene Države razbjesnile su svoje arapske saveznike u decembru kada je Trump priznao Jerusalem kao prijestonicu Izraela i najavio preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je da neće sarađivati sa Sjedinjenim Državama u njihovim posredničkim naporima. 

- Vidio sam mirovni plan administracije. On je u fazi razvoja već nekoliko mjeseci. Konsultovao sam administraciju oko plana i odredili smo područja na kojima je potreban dodatni rad. Rekao bih da je plan prilično uznapredovao - izjavio je Tillerson.

Do sada se pojavilo malo detalja o planu. Zvaničnici su izjavili Reutersu u decembru da će se plan baviti značajnim temama, uključujući pitanje Jerusalema, granica, sigurnosti, budućnosti jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama, kao i da će tražiti od Saudijske Arabije i ostalih zalivskih zemalja da pruže značajnu finansijsku pomoć Palestincima.

Plan su sačinili Jared Kushner, Trumpov zet i visoki savjetnik, i američki bliskoistočni posrednik Jason Greenblatt.

Palestinci su zabrinuti da bi ih bilo kakav plan koji objavi Trump uskratio u njihovim pravima, u strahu koji je pojačan odlukom o statusu Jerusalema, koja je raskinula s višedecenijskom američkom politikom da se status drevnog grada mora odlučiti u pregovorima.

Jerusalem je dom za brojne svetinje za muslimane, hrišćane i Jevreje, podsjeća Reuters.

Ne propustite