Polaganjem cvijeća počelo obilježavanje Dana oslobođenja Mostara

Bosna i Hercegovina
Polaganjem cvijeća počelo obilježavanje Dana oslobođenja Mostara
,

Polaganjem cvijeća na spomen -ploču palim borcima u Blagaju te ispred biste narodnog heroja dr. Safeta Mujića u Mostaru, Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar počelo je obilježavanje Dana oslobođenja Mostara - 14. februara.

Govoreći o značaju obilježavanja, predsjednik UABNOR-a Mostar Sead Đulić kazao je kako je 14. februar jedan od najznačajnijih datuma u istoriji ovoga grada te da je važno da mladi ljudi znaju šta se to tada desilo.

 Ovaj datum je važan, kaže Đulić, zbog toga što je toga dana, nakon četverogodišnje okupacije i stradanja, u jednoj velikoj operaciji kojom je direktno rukovodio Vrhovni štab tadašnje vojske, grad oslobođen od fašizma.

- U Evropi se 9. maj obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom, a ovdje nas uče da se treba stidjeti 14. februara kada smo mi, tri mjeseca prije Evrope, dobili slobodu, kada smo pobijedili fašizam i istjerali ga iz grada - naglasio je Đulić.

To je dan, smatra on, kojeg se treba sjećati, ali i mladim ljudima reći istinu.

Polaganje cvijeća bit će upriličeno i ispred biste narodnog heroja Mustafe Ćemalovića Ćimbe, na Spomenik ilegalcu, na Spomen- obilježju na Musali te na Šehitlucima, dok će u večeras u Centru za kulturu Mostar biti održana promocija drugog izdanja knjige "Tito i mi- jučer, danas, sutra".

Inače, u povodu 73. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, UABNOR je organizirao manifestaciju "Dani antifašizma u Mostaru" koja se održava od 12. do 17. februara.

Centralna manifestacija obilježavanja koja će, prema najavama organizatora, okupiti preko hiljadu gostiju iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije bit će upriličena u subotu, 17. februara. Tom prilikom, u Narodnom pozorištu Mostar u 10 sati bit će održana svečana akademija, a nakon nje, u 12:30 sati, polaganje cvijeća na Partizansko spomen groblje u Mostaru.

 

(Fena) 

 

Ne propustite