Opzicioni političari pozvali Netanyahua da podnese ostavku

Svijet
Opzicioni političari pozvali Netanyahua da podnese ostavku
.

Opzicioni političari pozvali su danas  izraelskog premijera Benjamina Netanyahua  da podnese ostavku, nakon što je jučer policija  preporučila  državnom tužiocu da on bude optužen za korupciju u dva slučaja.

Avi Gabbay, lider Laburističke partije je rekao da koalicioni partneri Netanyahua  traba da izaberu između podrške premijeru  i podrške vladavini prava.

Moshe Kalo, ministar finasija, iz Kulanu partije, koja je ključna  za vladu Netanyahua pozvao je na Facebooku da se prekine s napadima na policiju policiju navodeći da bi pravnom sistemu trebalo dozvoliti da radi "bez pritiska - i s desnice i s ljevice", prenosi AP.

Političarka Zehava Gal-On iz Meretz partije smatra da bi koalicioni partneri trebalo da Netanyahuu "pokažu izlaz".

Netanijahu, koji negira da je učinio bilo šta protuzakonito, ispitivan je nekoliko puta od početka 2017. Konačna odluka o podizanju optužnice je na državnom tužiocu.

Izraelski mediji javili su da jedan od dva slučaja uključuje primanje poklona od poslovnih ljudi, a drugi je povezan s Netanyahuovim razgovorom koji je navodno imao s novinskim izdavačem o limitiranju konkurencije u medijskom sektoru u zamjenu za pozitivne izvještavanje o njemu.

 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da policijske preporuke da bude optužen zbog korupcije "neće rezultirati ničim".

U televizijskom obraćanju naciji, Netanyahu  je jučer negirao navode da je primao skupocjene poklone, uključujući šampanjac i skupe cigare, od holivudskog mogula Arnona Michana u zamjenu za pružanje usluga. Također je osumnjičen da je nudio povlašteni položaj novinskom izdavaču u zamjenu za povoljniji medijski tretman.

Netanyahu je izjavio da je njegova duga politička karijera bila "isključivo za dobro zemlje". Optužio je policiju da provodi "lov na vještice" protiv njega i najavio je da će ostati na položaju. Završio je obraćnaje obećanjem da će ostati izraelski premijer i da će se natjecati za reizbor.

 

Ne propustite