JESTE LI VEĆ PRESTARE? Ovo je godina života u kojoj je prekasno za dijete: Poslije ove godine ne biste trebale rađati djecu

Praktična žena
JESTE LI VEĆ PRESTARE? Ovo je godina života u kojoj je prekasno za dijete: Poslije ove godine ne biste trebale rađati djecu
.

Dob u kojoj žene smatraju da je prikladna za rađanje djece, posljednjih se desetljeća sve više pomiče prema gore. Vremena su se bitno promijenila, sve više žena ima priliku educirati se te ostvariti velike poslovne karijere zbog čega ih se sve više odlučuje na kasniji ulazak u majčinstvo

Danas doslovno nitko ne smatra da je dobiti prvu bebu u 30-ima nešto čudno, dok bi nas još prije 30-ak godina mnogi drugačije pogledavali.

Ipak, postoji li danas granica kada žene za sebe misle da su prestare? Ako je vjerovati jednom istraživanju provedenom u V. Britaniji, navodi Her, čini se da – da.

Istraživači su pitali 2.019 Britanki razna pitanja o majčinstvu, a između ostalog i o tome gdje je prema njima dobna granica za rađanje. Najveći broj njih složio se da postoji godina nakon koje bi žene trebale prestati rađati i to oko magična brojke 44. Zašto?

Educiranost o začeću je poražavajuća

Većina ispitanica rekla je kako nije dobro da dijete odrasta uz stare roditelje, neke su tvrdile da rađanje u toj dobi neminovno povlači zdravstvene komplikacije, dok su neke jednostavno rekle kako je rađanje nakon 44. godine života – neprirodno.

Cijelo istraživanje pokrenuto je kako bi se potaknula javna rasprava o začeću i majčinstvu u zrelim godinama, ali i educiralo žene o plodnosti. Educiranost je, tvrdi istraživanje, u tom segmentu poražavajuća.

Idealno vrijeme za trudnoću su dvadesete i rane tridesete

“Jednostavno, djevojke još uvijek nisu dovoljno obrazovane o tome kada je najbolje začeti i roditi dijete. Velik broj i dalje misli kako začeti mogu, doslovno, bilo kada”, rekao je dr. Amin Gorgy, specijalist za medicinski potpomognutu oplodnju koji je provodio istraživanje.

“Idealno vrijeme za rađanje je u 20-ima i ranim 30-im godinama života. Nakon 35. godine plodnost žena počinje padati, a nakon 40. to se dodatno ubrzava. U nekim posebnim slučajevima, uz medicinski potpomognutu oplodnju, žena može začeti i u 50-ima, barem u teoriji, ali generalno uzimamo 50. godinu života kao granicu za asistiranu pomoć pri oplodnji”, izjavio je dr. Gorgy.

Ne propustite