IZNENADILA SVE U TURSKOJ: Evo kako se Kolinda OBUKLA prilikom susreta sa Erdoganom (VIDEO)

Zanimljivosti
IZNENADILA SVE U TURSKOJ: Evo kako se Kolinda OBUKLA prilikom susreta sa Erdoganom (VIDEO)
.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u Turskoj s predsjednikom ove države Recepom Tayyipom Erdogan. Jedna od glavnih tema razgovora bila je i BiH te posebno izmjena izbornog zakona.

Razgovarali su i o stanju u BiH, a Erdogan je rekao da je to vezano uz Daytonski sporazum te da je položaj Hrvata unutrašnje pitanje BiH.“Imamo stalnu težnju da pomognemo, ali bez direktiva kako treba raditi”, rekao je Erdogan.

“Zahvalna sam što shvaćate potrebu da Hrvatska i turska nastave svoju potrebu kao promotori procesa u BiH, koji će ovu zemlju približiti napretku na dobrobit svih građana i omogućiti joj članstvo u EU. Obje zemlje podupiru akcijski plan za članstvo BiH”, rekla je predsjednica RH.U BiH postoje tri naroda, koja – naglasila sam, u okviru Ustavnog suda, u BiH, koji je donio odluku – kako izborni zakon ne odražava jednakopravnost naroda u BiH. Dajemo veliki značaj ovoj temi, spremni smo pružiti podršku komšijama”, rekla je Grabar Kitarović.Erdogan je poručio da se razgovaralo o pitanju Jersualema i rezolucije koja je razmatrane u Vijeću sigurnosti.

“Razgovarali smo o pitanju Jerusalema, kao i rezolucije koja je razmatrana u Vijeću sigurnosti. Mislim da će Hrvatska razmotriti svoj stav po tom pitanju. Predsjednica Kitarović i ja smo danas razgovarali o našoj ovlasti koja je u regionalnom smislu integrisana.

Razgovarali smo o razvoju BiH i trojnom mehanizmu koji bi trebao služiti tom cilju i usaglasili smo se da ćemo u narednom periodu organizovati sastanak trilateralne komisije. To će doprinijeti regionalnom razvoju”, rekao je Erdogan.Najavljeno je i da će u februaru biti održan sastanak ministara vanjskih poslova Turske, BIH i RH, nakon čega bitrebao uslijediti i trilateralni sastanak lidera zemalja.

Ne propustite