Nizozemska potpuno zabranila pušenje u kafićima

Zanimljivosti
Nizozemska potpuno zabranila pušenje u kafićima
.

Nizozemski sud je u drugostupanjskoj presudi zabranio pušačke odjeljke u barovima i bistroima u zemlji, gdje se pušenje dopuštalo u 25 posto takvih objekata.

Više od deset godina nakon preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o zabrani pušenja u zatvorenim javnim mjestima manji bistroi su još imali zatvorene prostore u kojima se moglo pušiti, na temelju zakonske iznimke.


Sud u Haagu je ocijenio da su takvi prostori "u sukobu" s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana (CCLAT) WHO-a koja je 2005. stupila na snagu i koju je Nizozemska potpisala.

"Zakoni o suzbijanju ovisnosti o pušenju primjenjuju se i na prostore namijenjene pušačima", odlučio je sud, dodajući da iznimka od zakona "nije valjana".

Udruga protivnika pušenja koja je uložila žalbu imala je u vidu barove manje od 70 četvornih metara u kojima je vlasnik ujedno i jedini zaposlenik. Takvi barovi sada više ne smiju imati zatvorene prostore za pušače.

Udruga Čist zrak za Nizozemsku, koja se žalila na presudu iz 2016., rekla je da je "sretna i zadovoljna" odlukom, dodajući da je njezino poslanje boriti se za društvo bez dima cigarete.

Još se ne zna kad će se sudska odluka početi primjenjivati jer se može očekivati još jedna žalba, pišu nizozemska glasila.

Sud je usto odbio zahtjev udruge da se zabrana primjenjuje na sve zatvorene javne prostore namijenjene pušačima.

(Hina)

Ne propustite