Britanci ostavljaju na snazi nalog za hapšenjem Assangea: "Trebao bi imati hrabrosti izaći pred sud"

Svijet
Britanci ostavljaju na snazi nalog za hapšenjem Assangea: "Trebao bi imati hrabrosti izaći pred sud"
.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izgubio je pravnu bitku u nastojanju da uvjeri britanske vlasti da odustanu od njegovog daljnjeg progona nakon što je 2012. prekršio uvjete jamčevine i sklonio se u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu, javlja u utorak Reuters.

Sada 46-godišnji Assange pobjegao je u veleposlanstvo Ekvadora kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga je tražila zbog navodnog silovanja suradnice, optužbe koju on odbacuje. Švedska je odbacila tu optužnicu u svibnju prošle godine, no u Velikoj Britaniji je još uvijek na snazi nalog za uhićenje zbog kršenja uvjeta jamčevine.

Assange je u veleposlanstvu već šest godina

Assange do sada još uvijek nije izašao iz veleposlanstva od kada je u njega ušao prije šest godina. Njegovi odvjetnici prošli su tjedan na sudu pokušali dokazati da više nije u interesu pravde da ga britanske vlasti i dalje nastoje uhititi i sudski ga goniti zbog pitanja jamčevine.

"Odvagavši čimbenike za i protiv (...) smatram da je uhićenje razmjeran odgovor iako je gospodin Assange ograničio svoju vlastitu slobodu već nekoliko godina", kazala je sutkinja Emma Arbuthnot.

"Optuženi na jamčevini širom zemlje i osobe čije se izručenje traži dolaze pred sud i suočavaju se s posljedicama svojih odluka", rekla je sutkinja.

"On bi trebao imati hrabrosti da napravi isto", zaključila je.

 

(Hina)

Ne propustite