Grubeša o izmjenama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH

Bosna i Hercegovina
Grubeša o izmjenama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH
.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša kazao je danas kako Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZBiH) i ministar pravde BiH nikada nisu bili protiv donošenja bilo kakve pozitivne zakonske regulative.

Komentirajući novinarski upit u vezi s izmjenama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSABiH) koje bi se trebale naći na dnevnom redu naredne sjednice Vijeća ministara BiH, Grubeša je naveo da taj zakon nije uvršten u dnevni red prošle sjednice Vijeća ministara zbog niza proceduralnih pogrešaka.

- Jasno da nam je u interesu sigurnost BiH i svakog građanina u BiH i samim tim ćemo se i na sutrašnjoj sjednici (Vijeća ministara) ponašati u tom smjeru i tražit ćemo da taj zakon, odnosno njegov jedan član, koji se trenutno mijenja, bude što kvalitetnije postavljen i donešen - kazao je. 

U proceduralnom kontekstu, ministar pravde BiH je podsjetio na obavezu prema javnosti, odnosno održavanja javnih konsultacija.  

- Ono što sam ja spočitavao predlagaču jeste to da nije ispunjena obveza prema javnosti, odnosno da su se trebale napraviti javne konzultacije prije uvršavanja zakona u dnevni red - precizirao je Grubeša.   

Inače, Ustavni sud BiH je rješavajući po apelaciji zastupnice Borjane Krišto donio odluku o spornosti određenog broja članova kada se radi o Zakonu o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH i Zakonu o krivičnom postupku BiH u dijelu primjene posebnih mjera i ovlaštenja. U vezi s tim, utvrđen je rok od šest mjeseci da se sporne odredbe spomenutih zakona usklade s Ustavom BiH, odnosno da se izvrše odgovarajuće izmjene i dopune. Nakon utvrđenog roka koji uskoro ističe, po automatizmu, prestaju da važe sporne odredbe spomenutih dvaju zakona.

Ne propustite