INTERVJU/Jedan od najboljih kiropraktičara u Evropi, Kenan Mulahusić za Novi.ba: Zdrava ishrana, trening i što manje stresa

Bosna i Hercegovina
INTERVJU/Jedan od najboljih kiropraktičara u Evropi, Kenan Mulahusić za Novi.ba: Zdrava ishrana, trening i što manje stresa
.

Sarajlija dr.  Kenan Mulahusić jedan je od najboljih kiropraktičara u Evropi, a ordinaciju je prije nekoliko godina izmjestio u Švedsku.

Mulahusić je proglašen jednim od deset najboljih diplomanata na Scandinavian College of Chiropractic univerzitetu u Štokholmu – prestižnom studiju za kiropraktiku u svijetu. 

Sa dr. Mulahusićem razgovarali smo o njegovim počecima kada je kiropraktika u pitanju, kiropraktičkim tretmanima, ali i kako je bilo raditi kao kiropraktičar Zmajeva.

Intervju pročitajte u nastavku:

 

Novi.ba: Jedan ste od najboljih kiropraktičara u Evropi, a već nekoliko godina živite u Švedskoj. Za početak, možete li nam reći kako ste se počeli baviti kiropraktikom?

Kenan Mulahusić: Uvijek sam sam se bavio sportom i to prije svega fudbalom. Klub za koji sam u to vrijeme igrao imao je kiropraktičara koji nam je pomagao sa povredama. Na taj način se probudio interes za ovom strukom. Svidjela mi se mogućnost kombinacije kliničkog rada i sportske medicine. Već sam tokom školovanja počeo raditi u fudbalskom klubu Hammarby IF iz Stokholma. Nakon toga su slijedile 3 godine rada u Sarajevu gdje sam pored privatne ordinacije jedno vrijeme radio u mom Željezničaru. 


Novi.ba: Zašto dolazi do potrebe za kiropraktičkim tretmanima, kome je kiropraktika namijenjena?

Kenan Mulahusić: Prije svega treba da pojasnim šta je to kiropraktika. Kiropraktika je ustvari filozofija koja opisuje razlog i tretman raznovrsnih mišićno-koštanih oboljenja. Kiropraktika sama od sebe nije naučno dokazana i iz tog razloga ja sebe ne vidim kao primarno kiropraktičar. Bavim se ortopedskom i sportskom medicinom u koju je uključena rehabilitacija i tretiranje raznih oboljenja. Dio terapije je često kiropraktika, iako to nije primarno. Primarni izbor terapije je uvijek taj za koji trenutno postoje najbolji naučni dokazi.

Ljudima koji se malo kreću, rade monotone poslove ili često imaju mišićno-koštane bolove je potrebna pomoć. Svrha je educirati pacijenta, instruirati kako sam sebi pomoći i terapijom uklanjati bolove.
 

Novi.ba: Oboljenja kičme nisu samo nešto sa čim se susreću starije osobe. Svjedočimo da je sve više djece koja uslijed nedostatka fizičke aktivnosti imaju ove probleme. Koliko dugo i nepravilo sjedenje uzrokuje navedene probleme kičme?

Kenan Mulahusić: Teško je reći tačno koliko nekretanje utiče na bolove kod djece. Činjenica je da djeca provode veliki dio vremena pred računarima, sa telefonima itd. Spontana igra i kretanje manje više i nepostoji. To naravno utiče na tijelo koje jednostavno postane slabije i više sklono bolovima i povredama. 

Nedavno su naučnici u Švedskoj dokazali da nekretanje ne mora biti jedini razlog. Kod djece koja se redovno bave sportovima kao fudbal, hokey i gimnastika se često javljaju bolovi u leđima. Pregledi magnetnom rezonancom su ukazali na povrede na diskusima i kralježnicima kod 90% djece koja se redovno bave ovim sportovima. 

Povrede se najčešće javljaju u godinama kada djeca najviše rastu. Generalni manjak kretanja uz kombinaciju sa redovnim monotonim i teškim naporima je vjerovatno uzrok tome. Tako da se može reći da je manjak kretanja važan uzrok kod razvijanja bolova u leđima kod djece, ali ne i jedini.


kenan-bosnia-ikmr

Novi.ba: Zbog kojih oboljenja Vam najčešće dolaze ljudi?

Kenan Mulahusić: Najčešće viđam pacijente sa bolovima u lumbalnom i vratnom dijelu leđa. Generalno je teško reći koji su najčešći slučajevi, jer imam pacijente sa većinom mišićno-koštanim problemima.
 

Novi.ba: Zanimljivo je da ste za vrijeme Miroslava Ćire Blaževića od 2008. do 2009. godine radili i kao kiropraktičar Zmajeva. Kakvo je to bilo iskustvo? Kako je bilo raditi sa sportistima?

Kenan Mulahusić: Istina je da sam radio sa nogometnom reprezentacijom Bosne i Hercegovine. To je bio nažalost kratak period. Nismo se uspjeli plasirat na svjetsko prvenstvo i u tom momentu je došlo do mnogih promjena u stručnom štabu. Uspješno sam radio, ali nazalost nisam dobio priliku da ostanem iz razloga o kojima ne bih sada govorio. To je za mene svakako bila velika stvar i san koji se ostvario zahvaljujući Miroslavu Ćiri Blaževiću i doktoru Edibu Jerlagiću koji su mi pružili priliku. Raditi za nacionalni tim je svakako velika stvar i nadam se da će se ta prilika opet nekada ukazati.

27486
 

Novi.ba: Kakvi su Vam planovi za budućnost?

Kenan Mulahusić: Budućnost je uvijek teško planirati jer ne ispadne onako kako to čovjek zamisli. Uz klinički rad mi je cilj nastaviti raditi sa sportistima. Kombinacija terapije, ali primarno treninga i rehabilitacije me mnogo privlači. Raditi kao kondicioni trener fudbalskog tima i trenirati pojedine sportiste bi bilo interesantno.
 

Novi.ba: Za kraj, poruka čitateljima, kako da budu zdravi?

Kenan Mulahusić: Ključ za zdravlje zaista niko nema. Nauka nam govori upravo to što mi svi već znamo. Redovno kretanje i trening je jako bitan za održavanje kondicije, snage i na taj način funkcije tijela. Trening također djeluje preventivno protiv mnogih hroničnih oboljenja, te ublažuje bol i djeluje antidepresivno. Fizička aktivnost je dio terapije kod mnogih bolesti, fizičkih i psihičkih tegoba. Uz zdravu ishranu i što manje stresa, ovo su zaista najbolji savjeti. 

 

 

Ne propustite