POSJETA ALEKSANDRA VUČIĆA HRVATSKOJ/ POLITIČKI ANALITIČAR LUKA POSARIĆ ZA NOVI.BA: Smirivanje nacionalističkih strasti pretpostavka je napretka odnosa dvije države

Aktuelno
POSJETA ALEKSANDRA VUČIĆA HRVATSKOJ/ POLITIČKI ANALITIČAR LUKA POSARIĆ ZA NOVI.BA: Smirivanje nacionalističkih strasti pretpostavka je napretka odnosa dvije države
.

Drugi je dan posjete srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj. 

Vučić će drugog  dana posjete Hrvatskoj posjetiti Vrginmost, te u pratnji predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović  učestvovati na skupštini Sprkog narodnog vijeća u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. 

Podsjećamo, Vučić je jučer u 10 sati sletio u Zagreb, nakon čega se naprije sreo sa predsjednicom na Pantovčaku, a zatim s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima. 

kolinda1

Poruke na kaputu, protesti, razgovori o otvorenim pitanjima između dvije države obilježili su prvi dan posjete Vučića, koji je završio je svečanom večerom koju je upriličila predsjednica.

Politički analitičar i kolumnist portala Index.hr Luka Posarić za Novi.ba je prokomentarisao Vučićevu posjetu Hrvatskoj. 

"Nestali, položaj manjina, odšteta, sukcesija i gospodarska suradnja važna su pitanja koja Republika Hrvatska i Srbija moraju početi rješavati ako žele otopiti odnose i Zagreb ih stavlja u prvi plan. S druge strane, nedavnu poruku iz Bruxellesa, kojom je dano na znanje Republici Srbiji, ali i cijeloj regiji, da Europska unija više neće uvoziti granične probleme i da proširenja neće biti dok države među sobom ne riješe sporove, možemo smatrati jednim od ključnih razloga Vučićevih želja za poboljšanjem odnosa s Hrvatskom. Zato posjet Aleksandra Vučića Zagrebu možemo smatrati početkom otopljavanja odnosa koji je potaknut željom Republike Srbije da uđe u Europsku uniju za sedam ili osam godina."  - kazao je Posarić. 

vucic-kolinda

Ističe kako su stavovi Republike Hrvatske i Srbije po pitanju granične crte zasad nepomirljivi, pa dogovor o ponovnom sastajanju i radu komisije o granicama predstavlja najmanje je što je Aleksandar Vučić mogao isposlovati. 

"Na tom polju morat će se dogoditi trenutačno teško zamislivi ustupci. Čini se nerealnim prijedlog da se u roku od dvije godine riješi granično pitanje. Pogotovo da se ide u arbitražni proces ako bilateralni dogovor ne uspije. Hrvatska je diplomacija prije nekoliko mjeseci izašla s poluslužbenim stajalištem da zemlja može živjeti s neriješenim graničnim pitanjem sa Slovenijom, pa joj otvaranje još jednog kriznog pograničnog žarišta neće biti prioritet. Želi li riješiti to pitanje Srbija i njezino vodstvo moraju ići u smjeru smirivanja napetosti i pokretanja odnosa s mrtve točke kako bi kroz nekoliko godina situacija pred EU bila čista. Da bi se do toga došlo, morat će se staviti pod kontrolu radikalne struje, koje su pokušale potkopati i ovaj događaj. Također će biti nužno da moratorij od stotinu dana na vrijeđanje Hrvatskih političara, a što ga je predložio Aleksandar Vučić, zaživi kao normalna politička praksa koja će važiti za jednu i drugu stranu. Smirivanje nacionalističkih strasti pretpostavka je napretka odnosa dviju država. Posljednje izjave predsjednice Grabar Kitarović, kojima osuđuje desničarske ispade, govore da u Hrvatskoj postoji volja da se ide u tom smjeru." - zaključio je Luka Posarić. 

Ne propustite