Bosna i Hercegovina bit će suočena s novom metodom rada Brisela

Aktuelno
Bosna i Hercegovina bit će suočena s novom metodom rada Brisela
.

Kada počne provođenje Strategije Evropske komisije (EK) za uključenje zapadnog Balkana u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina bit će suočena s novom metodom rada Brisela. Ona će biti puna sasvim direktnih i vrlo često neugodnih poruka. Jezik tih poruka bit će razumljiv i običnim građanima.

Očekuje to prvi čovjek Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) Gerald Knaus. 

- Zanimljivo je kako se Francuska sve više pozicionira kao centralni akter evropske politike - rekao je kratko Knaus uoči sastanka, na kojem se govorilo upravo o Strategiji EK, a BiH bila jedna od važnijih tema razgovora.

Knaus ističe da je EK zainteresirana za „transparentnije procjene eksperata, koji neće biti samo iz Brisela nego će ih slati i pojedinačne države članice EU, kako bi analizirali rad institucija zaduženih za provođenje zakona".

- Mnogo se govori o iskustvima iz izvještaja Reinharda Priebea o situaciji u Makedoniji iz 2015. i 2017. U njima je vrlo konkretno i jasno analizirano stanje vladavine zakona u to vrijeme. Sve je to objavljeno, izvještaji su bili detaljni, konkretni, sasvim razumljivi bilo kome i Evropska komisija u tom načinu rada vidi sve više model kako će tretirati balkanske države - kaže Knaus za  jedan sarajevski medij. 

On navodi da bi se mogli raditi, naprimjer, izvještaji o tome kako državni parlamenti kontroliraju rad obavještajnih službi, kako rade sud, regulatorne instituci je...

- Takvi izvještaji balkanskim bi državama pomogli, jer bi dali jasan plan reformi, a Evropska komisija dobila bi na kredibilitetu, ako bi se reforme provodile. Dakle, oštri, detaljni, direktni, jasni izvještaji, uz provođenje detaljnih provjera, svima bi bili od koristi, posebno onima koji zaostaju u provođenju evropskih reformi i imaju problem s kredibilitetom - ističe sagovornik. 

Prvi čovjek ESI-ja navodi i da bi u takvoj situaciji BiH imala dobru startnu priliku za poboljšanje svoje pozicije. Jedan od argumenata mu je i to što je vlast koncipirana tako da jedan čovjek ne može ostvariti potpunu kontrolu nad državom.

Ističe da Pribeova metodologija ima sve više i više podrške kako u samoj komisiji tako i u državama EU koje žele priključenje Balkana.

- BiH bi odista mogla biti pozitivno iznenađenje. Potrebno vam je da imate ovakve izvještaje, kao Pri-beov, te jako civilno društvo, medije, ali i opoziciju, koji bi radili svoj posao - pojašnjava on.

 

(Fena) 

 

Ne propustite