Evo zašto djeca nekoga odmah zavole, a nekoga ne

Mame i bebe
Evo zašto djeca nekoga odmah zavole, a nekoga ne
.

Dječja intuicija i njihovi instinkti sasvim dobro funkcioniraju kad trebaju odabrati kome će prići s osmijehom, a zbog koga će se još malo jače stisnuti u maminom krilu.

Osobe koje nemaju visoko mišljenje o sebi, koje se ne smatraju dovoljno privlačnima, tu će poruku intuitivno odaslati djetetu, pa nije ni čudo da će dijete osjetiti nepovjerenje prema osobi koja u mnogočemu ni sama sebi ne vjeruje.

Do tog su (logičnog) zaključka došli stručnjaci nekolicine kineskih sveučilišta koji su za tu svrhu okupili više od stotinu osoba, odraslih i djece, te su im zadali da jednostavno ocjenjuju osobe na temelju slika koje su im prikazali.

U prvom testu ocjenjivali su razinu povjerenja koju osjećaju prema osobi na slici, a u drugom razinu njihove atraktivnosti. Zajednički je zaključak da su i djeca i odrasli pokazali relativno sličnu procjenu. Jedina mala razlika koja se istaknula među njima jest ta da su i mladi i stari bili skloniji dati nešto veću ocjenu "licima sa slika" koja su bila otprilike jednakih godina kao i oni.

No, kako se sama atraktivnost ne može svesti pod zajednički nazivnik jer svatko od nas ima različit pojam o tome što je atraktivno, znakovitiji je zaključak onaj da ljudi jednostavno osjećaju nečiju atraktivnost kroz prizmu njegovog vlastitog poimanja sebe. 

A to definitivno znači da osobe koje pokazuju puno optimizma, koje su zadovoljne sobom, nasmiješene i otvorene, zaista djeluju privlačnije i atraktivnije. I kad nam je netko jako atraktivan, za njega obično mislimo da je kvalitetnija osoba, uspješnija, talentiranija i samopouzdanija. A to nas privlači kao magnet.

Isto je tako dokazano da su curice nešto intuitivnije od dječaka.

Budete li se stoga katkad čudili što vaše dijete panično bježi od određenih osoba, znajte da je to zato što te osobe vjerojatno dobro prikrivaju svoje pravo mišljenje o sebi.

Nas velike možda će stoga još i zavarati nečiji lažni, široki osmijeh ili ćemo shvaćati zašto je neka osoba prema sebi takva kakva jest, ali djecu to sigurno neće zavarati.  

Ne propustite