Pad vrijednosti indeksa na evropskim berzama

Objavljeno:09.02.2018 - 11:00
A A A Times Arial

 Evropske berze u petak su započele trgovanje s nižom vrijednošću berzovnog indeksa nakon što su  dešavanja na Wall Streetu dan ranije izazvala pad vrijednosti dionica na svjetskim tržištima. 

Vrijednost evropskih dionica opala je u četvrtak, iako taj pad vrijednosti nije bio tako značajan kao na ostalim svjetskim tržištima. Britanski berzovni indeks FTSE 100 u petak je opao za 0,4 posto na 7,141 indeksna poena, dok je njemački DAX ostao nepromijenjen na 12,262, a francuski CAC zablježio je pad vrijednosti od 0,3 posto na 5,136 indeksnih poena.

Azijska tržišta također su slijedila pad vrijednosti na američkim berzama nakon što je Dow Jones, koji je bio na vrhnucu vrijednosti, doživio korekciju (pad vrijednosti od 10 posto s posljednjeg vrhunca,) prvi put u dvije godine. Šangajski Kompozitni indeks bio je niži za 4,1 posto nakon što je sredinom jutra pao za 5,5 posto. Tokijski Nikkei 25  zabilježio je pad vrijednosti od 2,3 posto, a honkonški Hang Sang imao je pad od  3,2 posto.

Finansijski analitičari smatraju korekcije normalnim tržišnim dešavanjem, ali tvrde da bi iznenadni pad vrijednosti dionica mogao biti izazvan kombinacijom uznemirujućih dešavanja za ulagače. Među njima su brige oko eventalnog povećanja američke inflacije ili kamatnih stopa, kao i oko toga da li bi sporenja oko budžeta u Washingtonu mogla dovesti do novog prekida rada savezne vlade, prenosi AP.

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!