GODINAMA JE JEDETE UBIJEĐENI DA JE IZVOR ZDRAVLJA: Sada je otkriveno da je OVA NAMIRNICA štetnija od MASLACA I LOJA

Porodica i zdravlje
GODINAMA JE JEDETE UBIJEĐENI DA JE IZVOR ZDRAVLJA: Sada je otkriveno da je OVA NAMIRNICA štetnija od MASLACA I LOJA
.

Kokosovo ulje se već vijekovima koristi kao glavna namirnica za pripremanje hrane u mnogim zemljama i smatra se zdravijom opcijom od biljnih, rafinisanih ulja jer sadrži manje zasićenih masnih kiselina. 

Američko udruženje za bolesti srca (AHA) tvrdi da još uvek nije dokazano da je kokosovo ulje zdravije, kao i da sadrži visok procenat zasićenih masnih kiselina – čak 82 posto. To je, kako se navodi, mnogo više od procenta zasićenih masnih kiselina u maslacu (63 odsto) ili goveđem loju (50 posto).

Zasićene masne kiseline su neprijatelj naših krvnih sudova i srca jer povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i rizik od srčanog i moždanog udara. Nutricionista Branka Mirković ističe da su ulja koja imaju visoku tačku topljenja, odnosno grejanja, kakvo je kokosovo ili palmino, manje preporučljiva za ljudsku upotrebu.

„Takva ulja se duže talože u krvnim sudovima i predstavljaju veću opasnost za zdravlje čovjeka. Zbog svoje visoke tačke topljenja ostaju u čvrstom stanju u telu čoveka, začepljuju arterije i povišavaju loš holesterol. U ishrani zato koristite više nezasićene masti koje su korisne za zdravlje, kao što je maslinovo ulje“, savjetuje nutricionista.

 

 

 

 

Ne propustite