Na suđenju otkriveni nevjerovatni detalji o terorističkim napadima u Parizu

Svijet
Na suđenju otkriveni nevjerovatni detalji o terorističkim napadima u Parizu
.

Hasna Aitboulahcen, Francuskinja koja je u medijima nazvana "prvom ženom samoubicom u Evropi", bila je zapravo ovisnica koja je pokušala pomoći svom daljenjem rođaku u kojeg je bila zaljubljena da pronađu sklonište nakon najgorih terorističkih napada u Francuskoj 2015. godine.

Hasna nije imala, kako je utvrđeno na suđenju koje je u toku, na sebi samoubilački pojas, ali se u vrijeme napada policijskih snaga na stan u kojem su se krili odbjegli teroristi zatekla unutra i stradala u razmjeni vatre.

Naime, suđenje narkodileru i lokalnom francuskom kriminalnom šefu Jawad Bendaoudu zbog pomaganja u skrivanju dvojice terorista otkrilo je veze terorista koji su 2015. godine izvršili seriju od tri napada u Parizu, sa kriminalnim podzemljem te splet nevjerovatnih okolnosti koje su dovele do njihove pogibije.

Te noći je u Parizu u tri napada poginulo 130 osoba, a više od 500 je ranjeno u tri napada: kod stadiona Stade de France, zatim u koncertnoj dvorani Bataclan te u samom centru grada.

Bendaoud je sa svojim saradnikom Mohamed Soumahom optužen da je pomogao dvojici preživjelih terorista da se sakriju, a sa njima je optužen i Hasnin brat Yussef Aitboulahcen. Kako piše Guardian, Hasna je u potrazi za mjestom za skrivanje „uvezala“ odbjegle teroriste sa narko dilerima.

Nakon krvave noći, jedini preživjeli teroristi su bili koordinator cijelog napada koji je stigao iz Belgije Abdelhamid Abaaoud, te Chakib Akrouh. Oni su pobjegli metroom, te se sakrili u tunelima ispod autoputa van grada. Dva dana nakon toga Hasna Aitboulahcen (26), djevojka koja je odrasla u domovima i usvojiteljskim porodicama nakon što je preživjela nasilje u svojoj porodici, pozvana je da pomogne daljem rođaku Abaaoudu da pronađe mjesto za skrivanje.

Porijeklom iz Maroka, bila je ovisnik o kokainu, nerijetko je nosila burku, ali je uglavnom hodala obučena kao reper. Na suđenju je rečeno da je bila zaljubljena u arhitektu napada u Parizu te je kontaktirala svog dilera droge koji ju je povezao sa Bendaoudom. Iznajmili su stan u naselju St Denis za 150 eura. U njemu su nakon nekoliko danas sve troje stradali u okršaju sa policijom. Narkobos Bendaoudu je u svom svjedočenju detaljno opisivao svoj raskalašeno život, tvrdeći da „možda jesu imbecili i kriminalci, ali nisu teroristi“. Drugoptuženi Soumah je rekao da je pristao pomoći Hasni kojoj je redovno prodavao drogu da pronađe stan samo zato što se nadao da će spavati s njim. 

Porodice žrtava napada su ogorčene njihovim ismijavanjem cijelog procesa, ali Bendaoud je ustvrdio da nije znao kome je iznajmio stan.

- Abaaoud je došao u stan u dresu PSG-a i mislio sam da je obični kriminalac, nisam imao pojma ko je on. Zašto bi lagao, moj je život završen, posao sa kokainom koji sam razvijao je sada propao. Ja sam tih dana stalno bio na drogama, jer mi je moja 19-godišnja djevojka rekla da je trudna. Nisam imao pojma da su ta dvojica najtraženiji teroristi - rekao je na suđenju Bendaoud.

Suđenje će biti nastavljeno.

(Fena)

Ne propustite