Ugrožena kosturnica, ali ne i spomenik na Sutjesci

Bosna i Hercegovina
Ugrožena kosturnica, ali ne i spomenik na Sutjesci
.

U Dolini heroja na Tjentištu, gdje je jučer aktivirano klizište ugrozilo spomen-kosturnicu, počinju pripreme za sanaciju postojećih odvodnih kanala i izgradnju novih.

Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović je potvrdio da će od sutra svi radnici ovog parka biti angažovani na čišćenju odvoda.

Prema prvim procjenama stručnjaka, spomenik na Sutjesci nije ugrožen, ali jeste spomen-kosturnica.

Stručnjaci iz Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS-a i preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici utvrdili su je neophodno očistiti teren i izgraditi odvodne kanale podzemnih i površinskih voda, koje su i prouzrokovale klizište.

Direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS-a Stevan Jovanović je rekao da je iznad spomenika neophodno izvršiti intervenciju na preusmjeravanju vode.

- Odmah se može krenuti sa sanacijom postojećih odvodnih kanala – rekao je Jovanović.

Problem trenutno predstavlja i činjenica da Nacionalni park „Sutjeska“ nema projektnu dokumenatciju spomen-kompleksa, koja bi mnogo olakšala taj posao.

Pomoć su obećali i iz Općine Foča, ali i iz drugih institucija i udruženja.

Klizište, koje se aktiviralo u Dolini heroja na Tjentištu, udaljeno je svega 15-ak metara od spomen-kosturnice, u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca Bitke na Sutjesci.

Spomenik, otkriven 1971., koji simbolizuje proboj iz okruženja boraca bitke na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, djelo je vajara Miodraga Živkovića.

Ne propustite