RAZMISLITE O TOME! Pismo jednog roditelja koje će vas trenutno osvijestiti!

Objavljeno:02.02.2018 - 23:59
A A A Times Arial

Ovo pismo pišem roditelju nevakcinisanog djeteta koji je izložio moju porodicu boginjama:

Kroz moje tijelo trenutno struje mnoga snažna osjećanja. Prema mojoj porodici poseban zaštitnički poriv poput tate medvjeda. Prema tebi, roditelju koji ne vakciniše svoje dijete, osjećam bijesa i frustracije koliko ti duša ište.

Do sada su svi čuli za epidemiju boginja koja je počela u Diznilendu. Ili tačnije, počela od nevakcinisane osobe koja je inficirala osobu sličnih ubjeđenja koja je bila na tom mjestu. Neću uopšte da ulazim u debate o čitavom anti-vakcina pokretu, kontroverzi o timerisolu (koji se više čak i ne koristi u dječijim vakcinama), ili o mitu da određene vakcine izazivaju autizam.

Pretpostavljam da voliš svoje dijete isto onoliko koliko ja volim svoje. Pretpostavljam da pokušavaš da napraviš prave izbore za njihovo zdravlje. Molim te shvati da tvoje dijete ne živi u balonu. Kad se tvoje dijete razboli, druga djeca su tome izložena. Moja djeca. Zašto bi znajući izložio ikoga svom bolesnom, nevakcinisanom djetetu koje se tek vratilo iz Diznilenda? To je bio tupav potez.

Zašto ovo utiče na mene i moje? Zašto je moja porodica u opasnosti ako mi svoju djecu vakcinišemo? Drago mi je da si pitao.

Kad su male boginje u pitanju, postoje 4 grupe ljudi. I sve 4 grupe su u mojoj porodici.

Prvoj grupi, vakcina protiv malih boginja stvara imunitet kod većine onih koji je prime. Dvije doze obezbjeđuju zaštitu, i tu je kraj. Moja žena je u toj grupi.

Druga grupa, koju čine oko 3 procenta sve vakcinisane djece, jeste ona gdje djeca ne razviju trajni imunitet na ovu bolest, i ukoliko su joj nakon nekog vremena izložena, zaraziće se. Ja pripadam ovoj grupi, i srećom nisam im bio izložen.

Treća grupa, nevakcinisani. Moj sin, Ilaj, je star 10 mjeseci. Suviše je mlad da bi primio ovu vakcinu, te nema nikakvu zaštitu. A djeca koja nisu primila vakcinu imaju rizik od čak 90% da dobiju male boginje.

I tu je četvrta grupa. Grupa kojoj pripada moja kćerka Megi. Djeca koja ne mogu da budu vakcinisana. Djeca koja imaju rak. Kojima je imunitet kompromitovan. Djeca koja su alergična na vakcinu ili neki od sastojaka vakcine. Ova djeca ostaju u opasnosti. Ne mogu biti zaštićena, osim ako se ljudi oko njih ne vakcinišu.

Male boginje, ili rubeole, su izrazito zarazne i mogu da opstanu u vazduhu u prostoriji i do dva sata, i tako zaraze sljedeću osobu koja u tu prostoriju uđe. Još jedna zabvna činjenica je da su ove boginje prenosive i prije nego što mogu biti dijagnostifikovane – 4 dana prije nego što se pojavi karakterističan osip.

A evo kako su male boginje zakomplikovale našu situaciju…

Bila je srijeda. Megi je upravo bila otpuštena iz bolnice nakon ture hemoterapije, i otišli smo na analizu krvi. Trebalo je da imamo tri sedmice odmora od liječenja. Sve je bilo u redu dok dva dana kasnije nismo dobili poziv. Naše dijete je u bolnici bilo izloženo malim boginjama i nije imalo izgrađen imunitet koji bi ga od njih odbranio. Moja dva djeteta su morala da prime više injekcija imunoglobulina kao privremenu zaštitu od boginja.

Divni roditelju koji nisi vakcinisao svoje dijete, hvala ti što si mojoj porodici uništio kratki odmor koji smo mogli da imamo od bolesti i bolnica. Takođe ti hvala što si istoj bolesti izložio još 195-oro djece bolesti koja je eliminisana u SAD. Tvoji loši izbori ne utiču samo na tvoje dijete. Utiču i na moju porodicu i na mnoge poput nas.

Oprosti mi na sarkazmu. Uznemiren sam i samo malo uplašen.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!