Istraga o ubistvu Ivanovića: DOKAZI OSTAJU U SJENCI OPTUŽBI!

Region
Istraga o ubistvu Ivanovića: DOKAZI OSTAJU U SJENCI OPTUŽBI!
.

Više od dvije sedmice od ubistva Olivera Ivanovića u javnosti ni riječ o toku istrage i eventualnim saznanjima. Ipak, kosovski državni tužilac kaže da određeni dokazi postoje, ali ta izjava ostaje u sjenci nove razmjene optužbi.

Ipak, kosovski državni tužilac kaže da određeni dokazi postoje, ali ta izjava ostaje u sjenci nove razmjene optužbi - dok se iz Prištine poručuje kako Beograd ne sarađuje, ministrica pravde Srbije Nela Kuburović odgovara da odande i dalje nije stigla niti jedna tražena informacija.

Dok javnost čeka detalje iz istrage o ubicama i naručiocima ubistva Olivera Ivanovića, između Beograda i Prištine i dalje šumovi na vezi. Kosovski državni tužilac Aleksander Ljumezi kaže da i pored zahtjeva iz Prištine, srbijanski pravosudni organi nisu dostavili informacije koje imaju o tom zločinu.

"Bilo je zahtjeva i od strane vlasti u Srbiji da sarađujemo. Rekli smo da smo spremni da primimo sve informacije koje eventualno imaju o ubistvu Olivera Ivanovića kako je to predviđeno Zakonom o međunarodnoj saradnji. Do sada nam nisu dali informacije, mi ih očekujemo", kaže državni tužilac Kosova Aleksander Ljumezi.

S druge strane, ministrica Kuburović za N1 navodi da su zamolnice kosovskih organa za dostavljanje podataka u vezi sa ubistvom Ivanovića, proslijeđene Tužilaštvu za organizovani kriminal na dalje postupanje i dodaje da u tom tužilšatvu još čekaju tražene informacije sa Kosova. 

"Kolika je iskrena volja i želja za saradnjom kosovskih organa sa nadležnim organima u Beogradu govori i to da do današnjeg dana Tužilaštvu za organizovani kriminal nije dostavljena nijedna tražena informacija, pa čak ni zapisnik sa uviđaja, poslije više od dvije nedjelje od ubistva Ivanovića. U odgovoru na zamolnicu iz Beograda, koje je Ministarstvo pravde dobilo, prištinski organi naveli su da su spremni na saradnju i da će zapisnik o uviđaju dostaviti u najkraćem roku. Toliko o njihovoj iskrenoj saradnji", poručuje Kuburović.

A da će istraga napredovati, obećao je predsjednik Kosova Hašim Tači. On je rekao da će istraga uskoro iznijeti konkretne rezultate i istakao da je ubistvo Olivera Ivanovića kriminalno mafijaški akt, bez tačnih podataka o političkom motivu.

"Isključuje se svaka mogućnost etničkog motiva. O tome sam razgovarao sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i Srbija je izrazila spremnost da pomogne institucijama Kosova u razmjeni informacija oko Ivanovićevog ubistva", rekao je Hašim Tači.

Istragu o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP-a vode dvojica tužilaca Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, jedan Srbin i jedan Albanac. Oliver Ivanović ubijen je u Kosovskoj Mitrovici ispred sjedišta stranke koju je vodio.

Tužilaštvo Srbije dobilo tri zahtjeva iz Prištine

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije saopštilo je da je 22. januara, 25. januara i 29. januara 2018. godine, primilo tri zahtjeva za uzajamnu pravnu pomoć, koji su Ministarstvu pravde Republike Srbije dostavljeni od Kancelarije Specijalnog predstavnika EU u Prištini.

Najveći dio zahtjeva za uzajamnu pravnu pomoć, kakao navode u Tužilaštvu, odnosi se na dokaze za čije su pribavljanje potrebne naredbe suda, a sam tok pribavljanja zahtjeva odgovarajuću proceduru za koju je potrebno vrijeme.

Tužilaštvo za organizovani kriminal dodaje i da je od Višeg suda u Beogradu - Posebnog odjeljenja, dobilo odgovarajuće naredbe koje su proslijeđene organima zaduženim za njihovu realizaciju.

Odmah po dobijanju dokaza i njihovoj analizi dokazi će biti proslijeđeni tražiocu, poručuju iz Tužilaštva.

Tužilaštvo ističe da je 16. januara 2018. godine, dakle na dan kad je krivično djelo izvršeno, poslalo zahtjev za uzajamnu pravnu pomoć kojim je tražilo da se dostave kopije zapisnika o uviđaju, fotodokumentacija, skice lica mjesta, kao i svi drugi podaci koji mogu biti od značaja za rasvetljavanje krivičnog djela.

"Navedena dokumentacija se, bez izuzetka, prva sačinjava nakon izvršenja krivičnog djela i predstavlja osnov za dalji tok postupka. Prema saznanjima Tužilaštva ova dokumentacija je sačinjena, ali do danas nije dostavljena Tužilaštvu za organizovani kriminal”, dodaje se u saopštenju.

Napominjemo da je 26. januara 2018. godine upućen još jedan zahtjev za uzajamnu pravnu pomoć kojim je traženo više dokaza. Ni po ovom zahtjevu do sada nije postupljeno.

 

(N1)

Ne propustite