"Žena - žrtva rata": Zaustaviti donošenje diskriminatorskog zakona u NSRS

Bosna i Hercegovina
"Žena - žrtva rata": Zaustaviti donošenje diskriminatorskog zakona u NSRS
.

Udruženje "Žena-žrtva rata" oglasilo se danas saopćenjem za javnost povodom sadržaja Nacrta zakona o zaštiti žrtava ratne torture u Republici Srpskoj, navodeći da se radi o krajnje diskriminatorskom zakonu kojim se pokušava oduzeti pravo žrtava torture, hiljadama osoba nesrpske nacionalnosti.

- Zaprepašteni smo sadržajem i odredbama Nacrta zakona o zaštiti žrtava ratne torture u Republici Srpskoj, koji su, sudeći po njegovom sadržaju, očito pisali planeri, izvršioci, naredbodavaoci i negatori genocida - navode iz Udruženja.

Radi se o zakonu koji se već duži vremenski period pokušava staviti na dnevni red Narodne skupštine RS-a, a o kojem će se, prema saznanjima spomenutog udruženja, najvjerovatnije, raspravljati 6. februara.

- Kao žrtve torture, čitajući Nacrt tog zakona, odgovorno tvrdimo da je riječ o aktu namijenjenom isključivo žrtvama samo jednog naroda, što predstavlja najgoru vrstu fašizma. Ovo što radi entitet RS vezano za donošenje zakona kojim bi trebalo regulisati prava žrtava torture, očigledan je pokušaj da se spriječi donošenje zakona o pravima svih žrtava na nivou Bosne i Hercegovine, bez razlike na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost - upozoravaju iz Udruženja Žena-žrtva rata.

Dodaju da su u toj "prljavoj igri, nažalost, i predstavnici žrtava iz RS-a".

- Naime, prema njihovom planu, status žrtve će se utvrđivati kako stoji u zakonu 'na osnovu dokaza kojima u okviru svoje nadležnosti raspolažu drugi republički organi, institucije ili službe' što jasno ukazuje da nije predviđena mogućnost saradnje sa Sudom BiH, Federalnim MUP-om ili kantonalnim institucijama - navodi se u saopćenju.

U Udruženju se pitaju "hoće li se o tome ko je žrtva, a ko nije tražiti mišljenje Saveza logoraša Republike Srpske i/ili Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske za koje znamo kako i šta rade".

- Prema ovom Zakonu prava ne mogu ostvariti osobe koje su, kako navode, 'bile članovi neprijateljske vojske i paravojnih formacija', to jest osobe koje su preživjele logorska mučenja, silovanja i druge torture širom RS, a druge su nacionalnosti - navode iz Udruženja, te dodaju "da to implicira da ratni zločin nad njima nije ratni zločin".

U Udruženju Žena-žrtva rata, nadalje se pitaju "je li to pokušaj istih onih čija je vojska i policija počinila najteže ratne zločine na prostoru BiH, uključujući i genocid, da se logorasi Bošnjaci i Hrvati proglase zarobljenicima 'neprijateljske vojske' i time isključe iz zakona".

- Strašno je da će certifikat kojim se potvrđuje da je neka osoba preživjela ratnu torturu izdavati Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, isti onaj centar koji je finansirao i podržavao odbranu zločinca Radovana Karadžića u Hagu i drugih presuđenih ratnih zločinaca, a koji se ističe svojim pokušajima revidiranja historije - navodi se u saopćenju.

Kako se, nadalje, navodi, status žrtve torture, po tom zakonu, može ostvariti osoba koja je na teritoriji RS imala prebivalište tri godine prije podnošenja zahtjeva za status...

- Obzirom da se radi o krajnje diskriminatorskom zakonu kojim se pokušava oduzeti pravo žrtava torture hiljada osoba nesrpske nacionalnosti, koje su tokom agresije na BiH, od vojske, policije i paravojnih jedinica RS-a bile izložene strašnoj torturi, pozivamo međunarodnu zajednicu predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u BiH da zaustave najnoviju diskriminaciju, odnosno još jednu torturu nad nesrpskim stanovništvom koje je preživjelo najteži oblik torture u srpskim logorima i mučilištima. Također, pozivamo sve predstavnike bošnjačkog i hrvatskog naroda u NSRS da dignu glas i zaustave donošenje ovog zakona - navodi se u saopćenju Udruženja Žena - žrtva rata.

Ne propustite