Hoće li nakon goriva uslijediti lančana poskupljenja, evo šta kažu analitičari

Aktuelno
Hoće li nakon goriva uslijediti lančana poskupljenja, evo šta kažu analitičari
.

Primjena novog Zakona o akcizama u BiH stupiće na snagu sutra. O tome da li će primjena zakona dovesti do lančanih poskupljenja obzirom na poskupljenje goriva za Vijesti.ba govorili su ekonomski analitičari Zoran Pavlović, Admir Čavalić i Muris Čičić.

Nakon godinu dana insistiranja da se povećaju opterećenja na gorivo koja su na nivou od deset posto na gorivo a do tridest posto na plin, zakon je usvojen. Rezultat te priče je da će naravno poskupljenja samog govoriva uticati na sve ono što ima ikakve veze sa prevozom i sa proizvodnjom, smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović. 
  
"Od proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, do prevoza robe, tržnica i na kraju krajeva do toga da se sve što je vezano za transport roba i sličnog mora povećati cijena za najmanje deset posto jer situacija je definitivno takva i za manje neće niko bii zainteresovan, s obzirom da u obračunu troškova koji imaju prevoznici gorivo učestvuje sa najmanje pedeset posto, a kad tome dodamo druge troškove rezultat će biti linearno poskupljenje na svim proizvodima", kazao je Pavlović. 
  
On smatra da će se to odraziti na poskušljenje osnovnih životnih potrepština. 
  
"To će se prvo osjetiti na svim proizvodima koje ljudi konzumiraju za ishranu, a onda će doći do poskupljenja energenata za grijanje što će se prenijet na nivoe plaćanja centralnog grijanja. Dakle poskupljenje linearno neće biti manje od deset na sve proizvode a na neke će biti i više", zaključio je Pavlović. 

Sa druge strane ekonomski analitičar Admir Čavalić smatra da neće doći do lančanih poskupljenja. 
  
"U kratkom roku neće doći do lančanih poskupljenja, međutim na srednji rok, naročito uslijed mogućih naftnih šokova na globalnim tržištima, možemo očekivati izraženije efekte uvedenih akciza na domaće cijene", kazao je Čavalić. 
  
- "Za početak, dodatni nameti će se odraziti na cijene goriva, ali i transportne usluge. Poduzeća obično teže tome da izvrše transfer ovih troškova ka potrošači. Svakako, što je veća konkurencija u datoj oblasti, to je teže izvesti dati transfer", dodaje Čavalić. 
  
- Sve u svemu, ovo je dodatnih 200 i više miliona troška za bosanskohercegovačku privredu i neko mora platiti navedeno, dodao je Čavalić. 
  
Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muris Čičić je govoreći o eventualnim lančanim poskupljenjima i poskupljenju goriva nakon što zakon stupi na snagu, kazao da lančanih poskupljenja sigurno neće biti, prenose Vijesti. 
  
"Na sve strane se piše da će doći do lančanih poskupljenja kojih sigurno neće biti, a što se tiče poskupljenja goriva to ćemo vidjeti sutra kada zakon stupa na snagu", rekao je Čičić.

 

Ne propustite