OPREZ ZA MUŠKARCE: Ovo su najraniji simptomi raka prostate i njih ne smijete nipošto ignorisati

Porodica i zdravlje
OPREZ ZA MUŠKARCE: Ovo su najraniji simptomi raka prostate i njih ne smijete nipošto ignorisati
.

Prostata je u biti žlijezda kod dijela muške populacije koja se talno nalazi na vratu ili na bazi mokraćnog mjehura.

Iako se  još uvijek uveliko vode velike polemike oko ranog otkrivanja  bolesti raka prostate, većina stručnjaka specijalista preporučuju prvo uvođenje kao i kontinuirano rađenje probirnog ili tačnije  „screening“ programa za muškarce iznad 40 godina

Šta je to zapravo  karcinom ili rak prostate?

Rak prostate je bolest zloćudnog (malignog) tumora koji kreće kod muškarca od stanica  prostate. Dakle, tumor prostate prvo raste polako i to je najčešće spor proces i  niz godina može da ostane ograničen na samu žlijezdu. Vremenom, tumor stvara tako malo ili skoro  nimalo simptoma ili znakova.

Svaki rak prostate vremenom napreduje i raste, a s time se povećava i velika mogućnost  širenja čak i  izvan prostate u ostala tkiva. Također, rak se svakako može širiti čak i na druge organe i taj proces se naziva metastaziranje.

Sam uzrok raka nije poznat ali smatra se kako nije u srodstvu sa benignom hiperplazijom prostate . Svi rizični čimbenici koji otkrivaju  karcinom prostate javljaju se u poodmakloj dobi a na to sve utiče  genetika kao i  hormonalni utjecaji te toksini , hemikalije i drugi  industrijski proizvodi.

Rak je jedna od najopasniji bolesti na svijetu i svake godine više od 100 miliona ljudi umire od ove bolest, a stopa umiranja je u porastu.

U najvećem broju slučajeva rak prostate napreduje polako i slabo kad izaziva simptome sve dok ne uznapreduje. Ovo je dobro za vas za pazite i obratite pažnju na sledeće simptome.

- Učestalo mokrenje, pogotovo noću
- Otežano mokrenje
- Slab ili isprekidan mlaz mokraće
- Osjećaj nepotpunog pražnjenja
- Terminalno kapanje
- Potpuna nemogućnost mokrenja
- Bol i peckanje tokom mokrenja
- Krv u mokraći i spermi
- Gubitak kontrole nad mokraćnim mjehurom
- Bolna ejakulacija
- Gubitak sposobnosti imanja erekcije
- Bolovi u kostima, posebno u donjim ekstremitetima i kralježnici. 

 

Ne propustite