JESTE LI ZNALI?

SVI SMO MISLILI DA JE TU KAO UKRAS: Znate li čemu služi mali valjak na kablu punjača za laptop? (FOTO)

Objavljeno:29.01.2018 - 19:16
A A A Times Arial

Ukoliko ste mislili da mali valjak na dnu punjača za laptop služi samo kao ukras, prevarili ste se.

Znate li koja je njegova prava svrha?

5u2sveod-cable-end-500-375-s-c1

Ti se cilindri često nalaze i na kablovima koji spajaju tipkovnicu s računalom, a unutar svakoga od njih nalaze se takozvani feritni filteri, koji se koriste da bi se eliminirao gubitak energije u žici.

Ponekad se zovu i EMI filteri, ali uvijek se koriste za učinkovitije punjenje baterija i prijenos energije.

Dok struja prolazi kroz kabel, može doći do dosta velikog gubitka energije uslijed elektromagnetne interferencije. Feritni se filteri uvijek spremaju blizu izvora energije, što znači da se obično nalaze pri kraju kabla. U svakome cilindru nalazi se mala količina feritne keramike, koja apsorbira elektromagnetnu buku visoke frekvencije.

Feritni se filteri nalaze u plastičnom omotaču, a ako ga otvorite u njemu ćete pronaći dvije polovice feritnog keramičkog cilindra. Osim zaustavljanja elektromagnetne interferencije, ovi filteri mogu zaustaviti i interferencije iz drugih signala, poput mobitela ili drugih obližnjih izvora energije.

 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!