STANOVNIŠTVO, EKONOMIJA, VOJSKA: Pogledajte kako bi izgledala ''Nova Jugoslavija''! (VIDEO)

Vijesti
STANOVNIŠTVO, EKONOMIJA, VOJSKA: Pogledajte kako bi izgledala ''Nova Jugoslavija''! (VIDEO)
.

Joseph Pisenti, američki autor i osnivač RealLifeLore-a na Youtubeu je objavio video u kojem je na zanimljiv način analizirao mogućnost ponovnog ujedinjenja država koje su nekada činile Jugoslaviju i ''ekonomskim posljedicama'' koje bi ''nova Jugoslavija'' proizvela.

On je u uvodnom dijelu ovog videa koji je u kratkom periodu postao veoma popularan na društvenim mrežama, pojasnio historijski okvir države koja ne postoji od kraja prošlog stoljeća. Pojasnio je da je Jugoslaviju činilo šest ili sedam zemalja u zavisnosti iz kojeg ugla gledate (zbog Kosova kojeg su neke države priznale kao samostalnu državu, a neke nisu).

''Govoreći hipotetički, kako bi Jugoslavija izgledala danas. Imala bi 21.412.000 stanovnika, osma država u Evropi prema broju stanovnika, iza Poljske i ispred Rumunije'', navodi autor uz podsjećanje da je Jugoslavija 1991. godine imala više od 23 miliona stanovnika.

Pisenti u ovom videu navodi i da su Slovenija i Hrvatska članice Evropske unije dok ostale zemlje, bivše članice Jugoslavije, to još uvijek nisu.

Ekonomija ''ujedinjenje Jugoslavije'' bila bi 53. na svijetu, iza Češke Republike, a ispred Rumunije. 35 posto stanovnika takve zemlje činili bi Srbi, Hrvati 20 posto dok bi 11 posto stanovništva činili Albanci.

U zanimljivoj analizi navedene su ''pretpostavke'' o broju vojnika kojim bi takva zemlja raspolagala, budžet za vojsku, najvećim gradovima...

Pogledajte video:

 

(N1)

Ne propustite