U Zenici obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Bosna i Hercegovina
U Zenici obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta
.

Jevrejska općina u Zenici i Odbor za međureligijsku saradnju Grada Zenice prigodnim okupljanjem na Jevrejskom groblju obilježili su Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, koji je ustanovljen u znak sjećanja na 27.januar 1945. godine kada su oslobođeni koncentracijski logori Auschwitz i Birkenau u Poljskoj.

Bila su to dva najveća i najstrašnija logora nacističke Njemačke u koje je bilo deportirano više od milion i 300 hiljada ljudi iz cijele Evrope, od kojih je njih oko milion i sto hiljada ubijeno, među kojima je bilo najviše evropskih Jevreja.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta već tradicionalno se obilježava okupljanjem građana Zenice na starom „Jevrejskom groblju“, sjećajući se tako svih nevino stradalih i posebno sugrađana.

- Strahote Holokausta dočekalo je i 225 zeničkih Jevreja od kojih je preživjelo njih 55, a ovaj dan je prilika da kažemo nikada i nikome više da se dogode ovakve strahote kao što su se dogodile jevrejskom narodu - istakla je uime Jevrejske općine Zneica Daniela Ozmo-Čulić.

U Bosni Hercegovini je pred Drugi svjetski rat živjelo oko 14.500 Jevreja, a tokom rata ubijeno je više od 80 posto. U ime Odbora za međureligijsku saradnju Zenice, Kenan Hodžić je poslao poruku da rat, mržnja i sukobi nikome nikada nisu dobro donijeli, a da su najveći gubitnici oni koji mrze i koji su zagovarali rat.

 

Ne propustite