Aci Lukasu PRIJETI ZATVORSKA KAZNA: Evo zbog čega bi mogao biti osuđen i do TRI GODINE!

Show
Aci Lukasu PRIJETI ZATVORSKA KAZNA: Evo zbog čega bi mogao biti osuđen i do TRI GODINE!
.

Gostovanje Ace Lukasa i ostatka žirija "Zvezda granda" u emisiji "Ćirilica" na Hepi televiziji izazvalo je brojne reakcije javnosti. Najviše pažnje, ali i osuda, izazvao je govor mržnje Ace Lukasa, usmjeren protiv LGBT populacije.

U emisiji Milomira Marića Lukas je izrekao niz uvreda na račun homoseksualaca. "Kod njih je ugrožen mozak", "U Cirihu sam gledao kako se dva pe*era je*u u kamionu na paradi. Ovdje se neće je*ati", "Da ima pravo na bilo šta, Bog bi mu dao matericu, a ne guz*cu" samo su neke od komentara koje je Lukas uputio, dok su ga Jelena i Marija pokušale smiriti, što im nije pošlo za rukom.

Kako se ispostavlja Lukas bi zbog izrečenog u emisiji mogao da snosi i određene posljedice.

Kristina Todorović, pravnik iz "Komiteta pravnika za ljudska prava" objašnjava za "Blic" da bi Lukas, po zakonu, zbog ovih riječi mogao da bude sankcionisan na nekoliko načina, uključujući i zatvorsku kaznu.

Kako je ona rekla govor mržnje u Srbiji je ''sankcionisan Krivičnim zakonikom, zatim Zakonom o javnom informisanju i medijima kao i Zakonom o zabrani diskriminacije. Krivični zakonik propisuje kaznu zatvora u rasponu od 3 mjeseca do 3 godine, dok se prema Zakonu o javnom informisanju i medijima može dosuditi naknada nematerijalne štete, ukoliko je došlo do povrede časti i ugleda određenog lica. Pored toga, Zakon o zabrani diskriminacije daje mogućnost da se pokrene parnični postupak u konkretnom slučaju, u kome se može izreći zabrana daljeg širenja govora mržnje kao i ponavljanje sličnih izjava, koje sadrže mržnju prema određenoj grupi lica, u ovom slučaju pripadnicima LGBT populacije - ističe Todorović.

Međutim, ona strahuje da bi ovaj slučaj, kao i mnogi slični njemu, mogao da prođe nesankcionisano.

- Izostanak adekvatne sankcije dovodi do slanja pogrešne poruke široj javnosti da je ovakvo ponašanje prihvatljivo, posebno kada dolazi od strane javne ličnosti koja, poput Lukasa, ima brojnu publiku. Zakoni su jednaki za sve građane Srbije, ma koliko oni bili popularni, utoliko prije, što poruka mržnje Ace Lukasa dopire do mnogo šireg auditorijuma. Iz tih razloga, na ovakvu izjavu bi državni organi morali reagovati. Nažalost, u najvećem broju slučajeva ovakve izjave nisu sankcionisane, iz više različitih razloga. Sudski postupci se rijetko i pokreću, najčešće zbog visokih troškova kao i tereta dokazivanja mržnje u spornim izjavama. Važno je napomenuti da se postupak može voditi i pred Povjerenicom za zaštitu ravnopravnosti, koji je besplatan, budući da je u više navrata adekvatno reagovala povodom izjava koje sadrže govor mržnje - dodaje pravnica.

 

(Novi.ba/Blic.rs)

 

Ne propustite