Vodeći član njemačke desničarske, antiislamske stranke prešao na islam

Svijet
Vodeći član njemačke desničarske, antiislamske stranke prešao na islam
.

U političkoj platformi AfD-a, koja je usvojena prošle godine, navedeno je da ‘Islam ne pripada Njemačkoj”.

Vodeći član islamofobične njemačke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) primio je islam, potvrdila je u utorak ova desničarska stranka.

“Stranka nema problem s tim”, kazao je glasnogovornik AfD-a, Daniel Friese u istočnoj njemačkoj državi Brandenburg. On je potvrdio izvještaj dnevnog lista Der Tagesspiegel da je član stranačkog odbora Arthur Wagner primio islam.

Friese je kazao da nacionalna stranka AfD uključuje grupe koje predstavljaju interese muslimana, kršćana i homoseksualaca.

Friese je kazao je vjera privatna stvar. “Mi podržavamo ustavno pravo na vjersku slobodu”, kazao je on.

Arthur Wagner, potpredsjednik AfD-a u istočnom okrugu Havelland, odbio je da komentariše svoju odluku.

“To je privatna stvar”, kazao je 48-godišnji političar za Der Tagesspiegel.

Wagner je potvrdio daje nedavno podnio ostavku u odboru AfD-a u saveznoj državi Brandenburg, ali tvrdi da to nije zbog njegove vjerske pripadnosti.

“Nije bilo pritiska, nije se ništa promijenilo”, kazao je on za list.

AfD ima eksplicitnu antiislamsku retoriku i tvrdi da je Njemačka pod prijetnjom ‘islamizacije’, naročito nakon što je od 2015. godine gotovo jedan milion izbjeglica, uglavnom iz Sirije i Iraka, stigao u zemlju.

U političkoj platformi AfD-a, koja je usvojena prošle godine, navedeno je da ‘Islam ne pripada Njemačkoj”.

Zalažu se za striktnu politiku protjerivanja stranaca koji nemaju pravnu osnovu za ostanak u Njemačkoj, zaustavljanje prakse spajanja porodica stranaca, kao i oduzimanje državljanstva nacionaliziranim strancima koji su se ogriješili o zakon.

AfD je postala treća stranka u Njemačkoj nakon što je na izborima održanim prošle godine osvojila 12, 6 posto glasova birača.

 

Ne propustite