OZBILJNO UPOZORENJE: Ako primijetite neke od ovih simptoma, ONI UPOZORAVAJU NA RAK!

Porodica i zdravlje
OZBILJNO UPOZORENJE: Ako primijetite neke od ovih simptoma, ONI UPOZORAVAJU NA RAK!
.

Mnogi ljudi i dalje ne mogu prepoznati znakove raka. Zastupljenost kancera upravo podstiče svjesnost za nekoliko tipova karcinoma, zbog čega propustimo znakove raka i djelujemo previše kasno. Veoma je važno razumjeti što ranije indikacije raka zbog činjenice da je rano otkrivanje najbolja prevencija.

Univerzalni simptomi i znaci

Svaki tip raka ima različite znakove s obzirom na to da zavisi od mjesta ćelija raka i koliko su obimni bili. Međutim, postoje simptomi koji su isti za brojne vrste karcinoma.

Mnogi od njih su povezani sa načinom na koji tijelo reaguje na neželjene organizme.

– Promjene u stolici

Promene u veličini stolice, česta dijareja i nepravilnost često su indikacija raka debelog crijeva. Ako ih prati stalna nelagodnost u stomaku, to može značiti rak.

-Promjene urina

Ako se susrećete sa neugodnošću u vezi sa uriniranjem, to može biti indikacija raka koji pogađa prostatu ili bešiku.

-Čirevi

Bolesti označavaju karcinom usta, karcinom kože. Obratite se ljekaru odmah nakon što ih vidite.

-Krvarenje

Krvava stolica ili urin, kašalj s krvlju ili krvavo pražnjenje, može da prikaže brojne vrste karcinoma. Obratite se svom ljekaru što je prije moguće.

-Ispupčenja

Ako primijetite da se vaš novi čvorić mijenja u veličini, trebalo bi da se definitivno konsultujete sa svojim ljekarom. Može biti povezano sa nekoliko vrsta karcinoma.

-Varenje

Ipak, simptom može pokazati i gornji gastrointestinalni karcinom, naročito ako je praćen konzistentnom nelagodnošću u stomaku i problemima gutanja.

-Modifikacije na mladežu

Svaka promjena u boji, obliku ili veličini može značiti rak, i treba uzeti ozbiljno i konsultovati medicinskog stručnjaka u slučaju da primijetite bilo šta neobično, naročito u slučaju boli.

-Neobičan razvoj kose

Neobičan rast kose, sugerira kancer. Ipak, konsultujte se sa svojim zdravstvenim radnikom kako biste otkrili problem.

-Promjene na koži

Crvena, žuta ili tamna koža najčešći su upozoravajući znaci raka, ali ne treba da znači da je promjena kože rak. Obratite se svom ljekaru.

-Bol

Ako doživljavate konzistentni bol kao glavobolju ili bol u leđima, to mogu biti indikacija neke vrste raka. Bilo kakva stalna neugodnost traži medicinsku pažnju.

-Groznica

Najčešće je groznica povezana sa rakom imunološkog sistema, ali ipak može predložiti bilo kakvu vrstu raka koja počinje da inficira druge organe.

-Gubitak težine

Ako gubite preveliku težinu, to može biti znak raka. Prema Američkom društvu za kancer, većina pacijenata sa rakom doživljava nagli gubitak težine.

-Kašljanje

Persistentni kašalj je kancer disajnog trakta, kao što su grlo ili plućni karcinom. Obratite se svom ljekaru ako kašalj ne ode.

-Neobični limfni čvorovi

Ako su vaši limfni čvorovi neočekivano zapaljeni morate tražiti medicinsku pažnju.

-Umor

Možda zvuči čudno, ali umor može također biti znak upozorenja na rak kao prirodno djelovanje imunološkog sistema. Neki rakovi mogu takođe izazvati gubitak krvi, što također izaziva umor. Obratite se svom ljekaru u slučaju da se osećate hronično umornim.

Reagovanje na vrijeme je od izuzetnog značaja jer povećava šanse za liječenja raka prije nego što proširi na druge dijelove tijela.

Ne propustite