Opasnost od erupcije vulkana na Filipinima, evakuirano više od 27.000 ljudi

Svijet
Opasnost od erupcije vulkana na Filipinima, evakuirano više od 27.000 ljudi
.

Najaktivniji vulkan na Filipinima, Mayon, proteklog je vikenda ponovno izbacio lavu i pepeo iz kratera zbog čega je evakuirano više od 27.000 mještana okolnih naselja, piše britanski The Guardian.

Filipinski Institut za seizmologiju i vulkanologiju (PHIVOLCS) priopćio je da je vulkan izbacio ogromnu količinu vulkanskih fragmenata i pepela, a vlasti su podigle stupanj upozorenja na četiri od pet, što znači da je erupcija moguća u narednim danima. 

"Ako je erupcija vertikalna, moguće je da se raširi u svim smjerovima", rekao je Renato Solidum iz PHIVOLCS-a. Mayon, koji se nalazi u sjevernoistočnoj provinciji Albay, proteklog je tjedna počeo izbacivati pepeo 2,5 kilometara u zrak, te su nakon toga uslijedile nove vulkanske aktivnosti.
 
Tamošnje vlasti izdvojile su financijska sredstva za privremene školske prostorije, u kojima bi učenici od ponedjeljka mogli nastaviti s nastavom. Vulkan Mayon smatra se najaktivnijim filipinskim vulkanom koji je u posljednjih 500 godina eruptirao 50-ak puta, a najrazornija erupcija dogodila se u veljači 1841. kad je poginulo 1.200 ljudi.

Ne propustite