Klubovi poslanika SDP-a i DF-a u Parlamentu FBiH zakazali vanrednu sjednicu

Bosna i Hercegovina
Klubovi poslanika SDP-a i DF-a u Parlamentu FBiH zakazali vanrednu sjednicu
.

Klubovi poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (FBiH) zakazali su za utorak, 23. januara, vanrednu sjednicu na kojoj bi trebao biti razmatran zajednički prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

U zajedničkom saopćenju SDP i DF podsjećaju da je prijedlog tog zakona u parlamentarnu proceduru upućen prije tri mjeseca. Klubovi SDP-a i DF-a još u novembru prošle godine sakupili su potreban broj potpisa, ali je rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH odbilo zakazati sjednicu.

- S obzirom na to da Poslovnik omogućava da potpisnici takvog zahtjeva sami zakažu sjednicu u tom slučaju, ova mogućnost je iskorištena jer se više ne mogu trpjeti zloupotrebe vlasti, koja blokira čak i rad Parlamenta, ako im se ne sviđaju predloženi zakoni - istaknuto je iz SDP-a i DF-a. 

Klubovi ove dvije stranke obavili su konsultacije sa svim političkim strankama koje imaju svoje zastupnike u Parlamentu FBiH i svi, izuzev Hrvatske zajednice (HDZ) BiH, načelno su podržali predloženi zakon kao korektno rješenje.

Kako je rečeno u zajedničkom saopćenju, Klubovi SDP-a i DF-a spremni su razmotriti i prihvatiti sve amandmane kojima se popravlja predloženi tekst zakona te su pozvali sve parlamentarce da se odazovu na zakazanu sjednicu da bi u demokratskoj atmosferi raspravili ovaj prijedlog.

Napomenuli su da u protekla tri mjeseca niti jedan amandman nije predložen, ali da je to moguće učiniti i na samoj sjednici do okončanja rasprave.

- Predloženi zakon nije usmjeren protiv bilo koga. Usklađen je sa Ustavom BiH, Ustavom FBiH, Izbornim zakonom BiH, mišljenjima Venecijanske komisije i OHR-a te uvažava principe presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" - navodi se u zajedničkom saopćenju. 

Ne propustite