URADIO JE STVAR KOJU SVI RADIMO KADA KIŠEMO: Kada vidite ŠTA MU SE DOGODILO SA VRATOM, više nikada to nećete raditi

Porodica i zdravlje
URADIO JE STVAR KOJU SVI RADIMO KADA KIŠEMO: Kada vidite ŠTA MU SE DOGODILO SA VRATOM, više nikada to nećete raditi
.

Kihanje je jedna od najmoćnijih stvari koje ljudsko tijelo može da uradi, jer se prilikom njega iz nosa i usta ispale vazduh i pljuvačka brzinom od nevjerovatnih 160km/h. I ta moć važi bilo da ste izabrali da kihnete ili da suzbijete kihjanje.

- Povremeno se dešava da ljudi oštete bubne opne ili sinuse ako zadržavaju naročito snažno kihjanje - kaže Rejčel Skeli, imunolog iz Klivlenda, dodajući da zato uvijek savjetuje ljudima da kišu. 

A ako vam to nije dovoljno ubjedljiv razlog, kada čujete šta se desilo ovom 34-godišnjem Britancu, prestat ćete da se suzdržavate prilikom kihanja. On je, naime, zadržao snažno kihanje i ta sila koja bi bila izbačena kroz usta pocepala mu je meko tkivo u grlu i pritom za sobom ostavila rupicu.  

kihanje1

Ovaj cijeli slučaj objavio je "British Medical Journal".

Nesretni čovjek nije imao nikakve prethodne zdravstvene poteškoće. I tog kobnog dana, osetio je da nadolazi kijanje, pa je šakom prekrio usta i zapušio nos.

- On je uvijek pokušavao da zadrži kijanje jer misli da nije higijenski da kišete dok je neko drugi s vama u prostoriji. Praktično, on se suzdržavao nekih 30 godina i više - kaže Vandin Jang, autorka ove studije.

I dok je tako pokušavao da zaustavi kihanje, ta sila morala je negdje da izađe. Pošto su usta i nos bili blokirani, izašla je - kroz vrat, pokidavši ždrijelo.

Završio je u bolnici, na tubi za hranjenje i na antibioticima zbog moguće infekcije.

 

Ne propustite