Završena vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, usvojen budžet

Aktuelno
Završena vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, usvojen budžet
-

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH okončao je vanredno zasjedanje na kojem je odobrio ovogodišnji budžet Federacije uz popratni akt - predloženi zakon o izvršenju budžeta. 

Podržan je zaključak da se prilikom izrade rebalansa navedenog budžeta u obzir uzmu svi predloženi amandmani.

Usvajanjem Prijedloga zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH, Predstavnički dom odobrio je da se gradonačelniku Mostara, uz saglasnost načelnika za finansije, omogući utvrđivanje budžeta Grada za 2018. godinu i odluke o njegovom izvršenju.

Osim na ovogodišnje finansijske planove Zavoda za zapošljavanje FBiH, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, Federalnog fonda solidarnosti, poslanici su dali saglasnost na finansijski plan Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja.

Tom prilikom, direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić rekao je da su sredstva predviđena za plaćanje ocjene radne sposobnosti onih kojih se prijave za penzionisanje na osnovu invalidnosti.

- Ljudi koji su stekli pravo na penziju po kantonima čekaju od šest do 12 mjeseci, pa koliko ćemo još čekati sa 1.200.000 KM - upitao je šef Kluba SDP-a BiH Elvir Karajbić.

Krnjić je odgovorio da je kantonima dostavljena planirana dinamika, te istakao da će se za oko 10.000 ljudi  vršiti vještačenje s obzirom na cijenu o medicinskom vještačenju.

Poslanici SBB-a Azri Hadžić uputio je obećanje da će joj dostaviti tražene podatke o tačnom broju penzionera po kantonima.

Donošenjem odluke o davanju saglasnosti na finansijski plan Federalnog fonda solidarnost usvojen je zaključak, kojim su Vlada, Federalno ministarstvo zdravstva, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja odnosno Federalni fond solidarnosti zaduženi da uvaže predložene sugestije u vezi s liječenjem oboljelih od melanoma, te argumente Udruženja oboljelih od melanoma i ponude hitno finansijsko rješenje kako bi ova kategorija oboljelih dobila mogućnost adekvatnog liječenja.

Također, data je saglasnost i na finansijski plan Regulatorne komisije za energiju (FERK) za 2018. godinu.

Navedene akte razmatrat će Dom naroda Federalnog parlamenta na sjednici zakazanoj u petak, prenosi Fena.

Ne propustite