NOVI DETALJI O ATENTATU KOJI JE UZDRMAO BALKAN: 'On je najviše smetao Beogradu'

Region
NOVI DETALJI O ATENTATU KOJI JE UZDRMAO BALKAN: 'On je najviše smetao Beogradu'
.

U sjevernom, srpskom, dijelu Mitrovice u klasičnom atentatu s pet metaka u leđa (neki mediji navode četiri, ali i šest) ubijen je poznati nezavisni srpski političar s Kosova Oliver Ivanović. Ubrzo nakon što je dovezen u bolnicu Ivanović je preminuo od zadobivenih rana, a napadač ili napadači su nedaleko od mjesta ubojstva zapalili Opel Astru kojom su se dovezli.

Smetnja Beogradu

Ovo brutalno političko ubistvo još će više zakomplicirati ionako teške odnose na Kosovu, pogotovo u sjevernom dijelu gdje Srbi imaju većinu (svojevrsna neformalna Republika Srpska na Kosovu) i gdje traju prepucavanja i sukobi srpskih političkih opcija. Odmah nakon vijesti o Ivanovićevu ubojstvu srpska je delegacija, koju je vodio predstojnik Ureda za Kosovo u srpskoj vladi Marko Đurić, prekinula razgovore s kosovskom delegacijom te se vratila u Beograd.

No, Oliver Ivanović nije srpski političar s Kosova koji je bio po guštu Beogradu, odnosno Aleksandru Vučiću. Ivanović je imao svoju stranku Srbija, demokracija, pravda (SDP) te se protivio politici Srpske liste koja je zapravo produžena ruka vladajuće (Vučićeve) Srpske napredne stranke. Ivanović je bio smetnja politici Aleksandra Vučića na Kosovu, odnosno nije želio biti kosovski Srbin na daljinski upravljač iz Beograda.

Ratni zločin

Protiv Ivanovića je bila podignuta i optužnica za ratni zločin tijekom rata na Kosovu, ali mnogi smatraju da je u cijelosti podmetnuta kako bi ga se eliminiralo iz političkog života Kosova. I Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, rekla je da nikakva istraga nije mogla povezati Ivanovića sa zločinom. Suđenje je ipak trajalo tri godine (od 2014.) te je konačno početkom 2017. pušten da se brani sa slobode, a postupak je vraćen na početak.Ivanović se odmah vratio u politiku, i to kao direktni konkurent probeogradskoj Srpskoj listi. Marko Đurić izjavio je da su svi oni koji su protiv Srpske liste ujedno i protiv Srbije i srpskog naroda.

Podmetnut požar

Zbog prijetnji i pritisaka šestorica ljudi s njegove liste su odustala i povukla se iz izborne utrke, a neki su otvoreno podržali Srpsku listu. Prije nekoliko mjeseci Ivanoviću je zapaljen automobil, kao očito ozbiljno upozorenje koje je sada, nažalost, izvršeno. Na izborima je Srpska lista dobila čak 90 posto glasova Srba, a sam Vučić preporučio im je da uđu u vladu premijera Ramusha Haradinaja, protiv kojega je u Srbiji inače podignuta optužnica i izdana međunarodna potjernica.

Na sjeveru Kosova nevjerojatan je osjećaj ugroženosti. No, da se odmah razumijemo: Srbi se ne boje Albanaca, nego Srba, lokalnih kabadahija i kriminalaca”, rekao je Ivanović. Zastupnik DSS-a Slaviša Ristić te kriminalne skupine povezuje direktno s SNS-om. Ivanović je, pak, smatrao da se iz Beograda potpiruju “unutarsrpski sukobi na sjeveru Kosova”.

Upozorenje

Poznati kosovski političar Azem Vllasi rekao nam je kako se pribojava da će Beograd atentat, bez obzira na to što je Ivanović njima najviše smetao, najvjerojatnije svaliti na Albance te pridonijeti daljnjem zaoštravanju odnosa na Kosovu i udaljavanju Srba od kosovske političke realnosti. “Ivanović je želio da Srbi s Kosova svoje probleme rješavaju u dijalogu s Albancima i kosovskim institucijama, što nije odgovaralo sadašnjoj političkoj strukturi u Beogradu kojoj je više do destabilizacije, nego do konkretnih razgovora”, istaknuo je Vllasi. Napomenuo je kako je prije nekoliko dana State Department upozorio Amerikance da ne putuju na Kosovo, pogotovo u sjeverni dio.

 

(Jutarnji.hr)

Ne propustite