NAKON UBISTVA IVANOVIĆA/Kosovski politički analitičar Haki Abazi za Novi.ba: Događaji kao što su ovi ne doprinose izgradnji mira i povjerenja u regionu

Region
NAKON UBISTVA IVANOVIĆA/Kosovski politički analitičar Haki Abazi za Novi.ba: Događaji kao što su ovi ne doprinose izgradnji mira i povjerenja u regionu
.

Rano jutros, oko 8:20 sati, srpski političar sa Kosova Oliver Ivanović je ubijen ispred svoje kancelarije u ulici Sutjeska u Sjevernoj Mitrovici.

Ivanović je upucan iz zasjede, nakon čega je prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici gdje je ubrzo podlegao povredama.

Kosovski politički analitičar Haki Abazi za Novi.ba prokomentarisao je ubistvo Ivanovića, ali i trenutnu situaciju na Kosovu.

"Ubistvo Olivera Ivanovića je užasno krivično djelo. Nedostatak vladavine zakona tokom posljednjih 20 godina u Sjevernoj Mitrovici je neoprostivo za sve uključene aktere. 

Vrijeme kada svako može doći na ideju da ubije nekoga bi trebalo da pripada prošlosti. Umjesto što tražimo krivca na drugoj strani etničke ili bilo je druge pozadine, svi bismo trebali tražiti vladavinu zakona, pravdu i kraj mračne dobi za Balkan.

Ne preduzimajući akciju kada je službenik ELUEX-a ubijen na sjeveru, kada je Enver Zymberi ubijen snajperom i mnoga druga kriminalna djela koja su se dogodila, a kada su svi okrenuli glavu, tolerisali organizirani kriminal, politički zločini se i dalje odvijaju.

Ako je Oliver bio kriv za bilo šta u prošlosti, odgovornost institucija za vladavinu prava je još veća jer nisu reagovali, kako bi istina izašla na vidjelo i zatvorili prostor za bilo kakve manipulacije.

Događaji kao što su ovi ne doprinose izgradnji mira i povjerenja u regionu. Zapravo, ova djela mogu se koristiti kao opravdanje za nestabilnost u regionu.

Ovo je kritično vrijeme kada proces evropskih integracija treba da proizvede rezultate i potrebno je sprovesti vladavinu zakona.

Ljudi se u isto vrijeme i plaše i isfrustrirani su. Sjećaju se kako su ovakvi postupci preokrenuli stanje naopačke. Niko više ne želi rat i sukob, ali moramo zapamtiti da uvijek postoje oni koji su spremni da stvore nestabilnost kako bi zadržali svoju moć", zaključio je Abazi.

 

 

 

 

Ne propustite