6 stvari koje trebamo prestati raditi s telefonima

Tech
6 stvari koje trebamo prestati raditi s telefonima
.

Molim vas prestanite raditi ovih 6 stvari sa vašim telefonom. To je za vaše dobro. 

Mi očekujemo puno od naših telefona. To su naši budilnici, naši navigatori, pa čak i naši lični asistenti. Nije ni čudo što se tako brzo pokvare. Ali, prije nego što okrivimo naše telefone, možda bismo se trebali pitati šta možemo da učinimo kako bi ih lakše održavali.

 

„Više od trećine Amerikanaca je bar jednom pukao ekran na telefonu.“

Iznenađenje, iznenađenje: Postoji nekoliko osnovnih telefonskih zadataka za održavanje koje biste trebali ispunjavati. Ako vaše aplikacije zaostaju ili se neprestano suočavate s borbom za trajanje baterije, izbjegavajte te loše navike da biste vratili uređaj na početnu brzinu.

 

1. Odlaganje ažuriranja

Zašto ažuriranje svakog operativnog sistema djeluje kao veliko opterećenje? Ova obaveštenja o ažuriranju se uvijek pojavljuju u pogrešno vrijeme u toku dana, i ti stalni podsjetnici vas samo još više nerviraju. 

p9yqdnzjeqfktmdohs5e

Međutim, ažuriranja operativnog sistema su važna za glatko funkcionisanje vašeg telefona. Emily Shapiro, stručnjak za telefone u kompaniji iPower Resale, objašnjava zašto je održavanje vašeg operativnog sistema ažuriranim toliko važno za performanse telefona. 

"Mi uvijek preporučujemo ažuriranje najnovijim operativnim sistemima," govori Shapiro za Urbo. "Izdanja operativnog sistema ne samo da imaju performanse za ispravke i poboljšanja, već i veoma važne sigurnosne mjere. Svijet malvera se neprestano razvija, tako da zaštita vašeg operativnog sistema zastari kada kreatori zlonamjernog softvera ažuriraju svoj softver kako bi dobili prošla sigurnosna ažuriranja. "

Nekoliko minuta koliko je potrebno za novo ažuriranje operativnog sistema vrijedi čekati. Sve dok ne ažurirate operativni sistem, vaš telefon može biti osjetljiv na zlonamjerni softver ili druga sigurnosna kršenja, a taj ishod je gori od nedostatka teksta ili dva.

"Vidjeli smo telefone koji su hakirani na daljinu ili su im instalirani neki neugodni zlonamjerni softveri i to nije nimalo lijepo. Gubitak podataka, troškovi popravki: To može značiti da kompromitirani telefon troši mnogo više nego što se prvobitno mislilo a to se moglo jednostavno izbjeći ažuriranjem OS-a ", objašnjava Shapiro.

Naravno, jednostavno ažuriranje OS-a nije dovoljno za zaštitu vaših podataka, kaže Ben Carmitchel, izvršni direktor tvrtke Datarecovery.com. Također morate paziti na sumnjivu online aktivnost.

"Ne otvarajte sumnjive e-mailove ili web stranice, čak i ako dolaze sa poznatog izvora", kaže Carmitchel. 

 

2. Kupovanje opreme za telefon na benzinskim pumpama

Postoji mnogo nevjerojatno jeftinih telefonskih punjača dostupnih online (i na benzinskim pumpama). Iako je cijena možda primamljiva, bolje je investirati u kvalitetnu opremu. Punjač za telefon koji košta samo nekoliko dolara je previše dobro da bi bilo istinito - i obično je tako. Ne samo da se te vrste punjača mogu brzo pokvariti već mogu ozbiljno oštetiti vaš uređaj.

fuj2xymudq2cgybmajjm

"Imali smo kupce sa punjačima koji su eksplodirali, oštećeni telefoni ili punjači koji su jednostavno crkli nakon nedelju dana", kaže Shapiro.

Nemojte rizikovati i uništavati telefon kako biste uštedjeli nekoliko dolara. Pored toga, pošto se ovi jeftiniji punjači kvare često, vjerovatno ćete potrošiti puno para na jeftine punjače a mogli ste za te pare uzeti jedan kvalitetan ako ne i više njih, umjesto što ste stalno kupovali lošije.

 

3. Živjeti u strahu od toaleta

Da li stvarno trebate osiguranje za telefon? Drugim riječima, kolika je vjerovatnoća da ćete ispustiti svoj uređaj u toaletu? Pa, šansa je veća nego što vi mislite. 

Osiguranje telefona može djelovati bespotrebno, ali vam može uštedjeti mnogo vremena i novca, pogotovo ako ste nespretni. Ne samo da većina osiguranja pokriva štetu, ali mnoge politike nude opcije zamene u strašnom događaju koji je ukraden. Šapiro kaže da kada se uvjerite, uvijek se uključite. 

rzxsifuwbtvtr3xqcnii

"Izgubljeni i oštećeni telefoni su uobičajena stvarnost za većinu Amerikanaca", kaže ona. "Više nego trećini Amerikanaca je makar jednom pukao ekran telefona i troškovi popravke za iPhone se kreću iznad 100 dolara (iPhone X će koštati 279 dolara za popravku oštećenog ekrana)." 

 

4. Stalno prazna baterija

Nema ništa gore od stalne brige da će vam se telefon isprazniti. Umjesto da nosite sa sobom eksterne baterije bolje je znati kako da se manje potroši baterije. Srećom, postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti da biste sačuvali bateriju cijeli dan. 

"Procijenite potrošnju baterije. Postoji mnogo različitih stvari koje mogu ubiti bateriju vašeg telefona, a često su i stvari koje niste svjesni ", kaže Nichols. "Idite na gumb baterije vašeg telefona pod stavkom Postavke da biste vidjeli što je posljednji put istrošilo bateriju. Možda ćete se iznenaditi zbog toga što aplikacije idu iza leđa za crtanje podataka s mobilne mreže kada to ne trebate ili želite. "

Kada vidite gdje se sve baterija troši, možete izmjeniti postavke ili čak izbrisati određene aplikacije kako biste uštedjeli energiju. 

Još jedan odličan način za uštedu energije jeste podešavanje razine svjetline zaslona. Zaslon ne smije imati svjetlinu od 100 posto tijekom cijelog vremena. Pokušajte ga ručno osvijetliti ili pomoću postavke automatska svjetlost.

frmusflyrcsytsr9vigi

Vaše obavijesti također mogu utjecati na razinu vaše baterije.

"Vibracije koriste više snage nego zvukovi zvona", kaže Nichols. "Zvukovi zvona su samo sitne vibracije u zvučniku vašeg pametnog telefona. Vibracije su izvrsne za obavještavanje o dolaznim pozivima ili porukama kada ste u pozorištu, na sastancima ili drugim mjestima gdje je nužno da telefon bude tih ", ali ćete brzo isprazniti bateriju ako koristite funkciju vibracija za sve vaše  obavijesti, cijelo vrijeme.

U stvari, hajde da razgovaramo o obavještenjima. Da li vam je zaista potrebna stalna obavijest ili ažuriranje svaki put kada jedan od vaših prijatelja nešto postavi na Instagramu? Upozorenja koja osvjetljavaju telefon ili stvaraju vibracije su ogromni odvodi baterije. Uzmite u obzir ono za što stvarno trebate biti obaviješteni, a zatim prilagodite svoje postavke u skladu s tim.

Ako i dalje nakon svih ovih savjeta imate problem sa slabom baterijom, možete bar iskoristiti "način rada za uštedu energije ", kaže Nichols. "Isključit će procese i sačuvati onoliko snage koliko može."

Ovo će vam pomoći da telefon bude duže u funkciji dok ne dođete do nekog mjesta i pravilno ga napunite.

 

5. Povezivanje na bilo šta, i bilo gdje 

Mnogi od nas rade ili istražuju u kafićima ili bibliotekama i pri tom koristimo javni internet dok radimo. Iako većina mjesta nudi WiFi sa zaštićenom lozinkom, ako dođete na mjesto koje nije zaštićeno, nemojte se prijavljivati.

' Hakeri mogu gledati šta radite kad ste online ako imaju pristup nešifriranom WiFi izvoru.'

WiFi bez lozinke može dovesti vaše vrijedne informacije u opasnost. "Jednostavno rečeno, hakeri mogu prekinuti vašu aktivnost ako koriste nešifriran WiFi", objašnjava Shapiro.

"Hakeri mogu u suštini gledati šta radite dok ste online ako imaju pristup nešifriranom WiFi izvoru."

vdow1vr3kc6f6meuvbmn

Dakle, kada radite na javnom WiFi-u, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste bili sigurni da su vaše informacije sigurne.

"Prvi je da budete sigurni da koristite ispravan WiFi; neki hakeri će kreirati sopstveni Wi-Fi hotspot sa poznatim imenom, tako da se ljudi prijavljuju bez ikakve sumnje. Ako koristite javni WiFi, obratite se zaposlenom kako biste se uvjerili da se povezujete sa tačnim hotspotom ", kaže Shapiro. "Zatim, koristite šifrovane sajtove koji imaju https: adresu - videćete katanac lijevo od URL-a, a web stranica bi trebala početi sa https: //, a ne sa http: //. To znači da će web lokacija šifrovati bilo koji podataka unutar te web stranice. Na kraju, također možete tražiti da koristite VPN ili virtuelnu privatnu mrežu. Ovo će šifrovati sve ulazne i odlazne podatke kako bi osigurali zaštitu vaših informacija. "

 

6. Pogrešan izbor zaštite

Dakle, konačno ste odlučili da date novac za potpuno novi telefon. Kunete se da će ovog puta biti drugačije - nećete pasti, bacati, namakati ili na drugi način uništiti ovaj. Tretirat ćeš ovaj uređaj sa pažnjom koju zaslužuje. Nedjelju dana kasnije, a vjerovatno ga već koristite kao podmetač za čaše ili ga držite između zuba dok otvarate ulazna vrata. Bar ste imali dobre namjere, zar ne?

Svako je prilično težak sa svojim telefonima, a mnogi veruju da je veliki, debeo oklop ključ za održavanje telefona sigurnim i netaknutim. 

'Maske mogu biti nezgodne.'

Iako postoje neke dobre opcije, istina je da će ponekad telefonska maska prouzrokovati više štete nego koristi.

Shapiro objašnjava da "Maske mogu biti nezgodne. Postoji niz opcija dostupnih skoro svuda. Većina potrošača koristi maske kako bi zaštitili svoje telefone od pada, posebno razbijenih ekrana. Međutim, neke maske telefona mogu blokirati izlazak bilo kakve toplote, što dovodi do toga da sam telefon postane topliji nego što bi trebalo. "

Pregrijavanje može izazvati ozbiljno oštećenje uređaja. Zbog toga što obično nikada ne skidate kućište kada je na telefonu, ovo neprekidno povećanje toplote može na kraju učiniti ozbiljne štete. Ako želite da koristite maske, potražite one koji nisu potpuno restriktivne i dozvolite protok vazduha na zadnjoj strani uređaja.

Ako želite koristiti na telefonu sve što je vrijedno, vrijeme je da promijenite načine korištenja za svoje dobro.

 

Ne propustite