Ako ste ŽENA i primijetite ove ZNAKOVE, onda vam prijeti oboljenje od ove TEŠKE bolesti! Reagujte na vrijeme!

Zdrav život
Ako ste ŽENA i primijetite ove ZNAKOVE, onda vam prijeti oboljenje od ove TEŠKE bolesti! Reagujte na vrijeme!
.

Sindrom policističnih jajnika može početi ubrzo nakon što žena počne dobijati menstruaciju, ali se također može razviti tokom kasnijih reproduktivnih godina. Postoji mnogo znakova na koje se treba paziti. Ovo su najčešći.

Treba paziti na sljedeće simptome:

  •     Nepravilan menstrualni ciklus

Ovo je jedan od najčešćih znakova. Neki primjeri uključuju periode koji su na 35 dana ili više, duge ili teške periode i propust menstruacije za četiri mjeseca ili duže.

  •     Pojačne dlake na tijelu

Povećan rast dlaka na bradi, grudima, leđima, stomaku, pa čak i prstima na nogama.

  •     Neraspoloženje

Možda ćete doživjeti depresije ili promjene raspoloženja.

Oboljelima od policističnih jajnika savjetuje se:

    -smanjenje unosa kalorija i gubljenje viška kilograma – oboljeli od PCOS-a često imaju problema s viškom kilograma i pretilošću koji su uzrok hormonalnih disbalansa.
    -unos mononezasićenih masnih kiselina – povećavaju osjetljivost na inzulin, smanjuju razinu kolesterola i smanjuju rizik od srčanih bolesti.
    -prednost hrani s niskim glikemijskim indeksom – treba joj duže vremena da se probavi pa izaziva manje promjene razine glukoze u krvi, smanjuju osjećaj gladi i kroz duži period ravnomjerno tijelo opskrbljuju energijom.
    -povećanje unosa vitamina B kompleksa – smanjuju simptome PCOS-a utječući na razine energije, normaliziraju razinu šećera u krvi te igraju ulogu u održavanju hormonalnog balansa.
    -dovoljan unos kalcija i vitamina D – utječu na razvoj jajne stanice i folikule u jajnicima te pozitivno utječu na smanjenje neplodnosti i povećavaju osjetljivost za inzulin.
    -unos hrane bogate cinkom, kromom i magnezijem – smanjuju razvoj akni i pretilosti, povećavaju osjetljivost na inzulin, održavaju normalne razine šećera u krvi, te održavaju kontrolu osjećaja gladi i razina masnoća u krvi.

 

Ne propustite