Nanić: Novim pravnim okvirom smanjiti cijenu ličnih dokumenata

Bosna i Hercegovina
Nanić: Novim pravnim okvirom smanjiti cijenu ličnih dokumenata
.

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine prošle godine isporučila je 262.295 ličnih karata, 204.724 vozačke dozvole, 469.131 pasoških knjižica, 313.300 registarskih tablica te značajan broj drugih isprava.

Ove dokumente izdala su nadležna kantonalna i entitetska ministarstava unutrašnjih poslova (MUP) i Javni registar Brčko Distrikta, kazao je na početku razgovora za Fenu direktor Agencije za identifikacijskih dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Arif Nanić.

Uzimajući sve to u obzir, direktor je ocijenio rad Agencije uspješnim, dodajući da su obavljane sve aktivnosti s posebnim akcentom na personalizaciju i tehničku obradu identifikacijskih dokumenata, dokumenta za registraciju vozila te je vođena evidencija u nadležnosti IDDEEA-e.

Međutim, podsjetio je da se u bh. javnosti u posljednje dvije godine rad Agencije najviše vezivao za neuspješno realiziranje raspisanih tendera za nabavku pasoških knjižica ili takozvanu, kaže direktor, "pasošku krizu" koja je bila u martu 2017. godine.

- Prevazišli smo taj problem i nastojimo da Agencija svoje nadležnosti blagovremeno izvršava te da se opet ne ponovi nešto slično. Upravo iz tih razloga potrebno je naglasiti važnost nesmetanog funkcioniranja Agencije u interesu svih građana BiH - istaknuo je.

U augustu 2017. godine raspisan je tender za nabavku pasoških knjižica od 1. aprila 2018. godine i on se još provodi, a zbog ovih problema vodeći se pozitivnim praksama i primjerima iz zemalja u regionu, Agencija, putem resornog ministarstva, radi u cilju stvaranja drugačijih pravnih okvira.

- Takav pravni okvir na drugačiji način bi regulirao ovu materiju, kako Bosna i Hercegovina ne bi i u budućnosti bila "talac" različitih lobističkih skupina, čiji jedini cilj je izvlačenje novca iz države - podvukao je Nanić.

Drugim riječima, dodao je, potrebno je svakog dana jačati kapacitete Agencije, pripremati se za konkretno vršenje i izradu putnih isprava, a ne kako je to sada regulirano, samo personalizaciju (odnosno štampanje) djelomično već personaliziranog dokumenta.

Procjenjuje se da bi na taj način za 50 posto bila smanjena cijena putne isprave te je Nanić izrazio nadu da će odgovorni predstavnici u vlasti podržati ove namjere, jer to u konačnici znači uštede.

Podvukao je i da u njegovom mandatu nije bilo problema s nedostatkom naljepnica (stikera) za registraciju vozila, brodskih knjižica i tahografskih kartica te se proces personalizacije, transport i predaja isprava odvija bez problema.

Naglasio je i da je u protekloj godini IDDEEA s Centralnom bankom zaključila ugovor o zakupu bivših prostorija banke u Banjoj Luci na četiri godine bez naknade čime će biti ušteđeno 1,4 miliona KM za četiri godine.

Odlukom Vijeća ministara o višegodišnjem kapitalnom ulaganju iz 2010. godine Agenciji je odobren projekt izgradnje poslovno-proizvodnog objekta vrijednosti 22 miliona KM u cilju rješavanja trajnog smještaja u Banjoj Luci.

Bivši menadžment započeo je taj projekt te su izvršene određene aktivnosti (urađen je glavni projekt i urbanističko-tehnička dokumentacija), ali zbog nastalih pravnih i političkih problema u proteklom periodu nije se počelo s izgradnjom objekta te je građevinska dozvola istekla.

- Odmah smo pokrenuli aktivnosti i procedure za izdavanje nove građevinske dozvole bez naknade što bi se trebalo dogoditi u narednom mjesecu, a očekujemo i da Vijeće ministara uskoro zauzme konačan stav kada je u pitanju trajni smještaj IDDEEA-e u Banjoj Luci - napomenuo je Nanić.

Govoreći o planovima za ovu godinu, podsjetio je da je Vijeće ministara BiH usvojilo njihov program rada što prethodnih godina nije bio slučaj, a primarni cilj je provođenje aktivnosti koje se odnose na uvođenje elektronskih certifikata te rješavanje pitanja trajnog smještaja Agencije.

Ne propustite