Dodik: Nisam protiv SAD i EU, "ne" držanju predavanja

Bosna i Hercegovina
Dodik: Nisam protiv SAD i EU, "ne" držanju predavanja
.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da on vodi dosljednu, a ne konfliktnu politiku i poručio da nije protivnik Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, ali da se protivi "njihovom razbacivanju i držanju predavanja".

"Treba li da budem mekan prema onima koji nam vitalna nacionalna prava u kontinuitetu osporavaju? Ambasadori nisu države, iako ovde upravljaju situacijom. Nisam ja protiv Amerike, EU, bilo koga, ali jesam protiv njihovog razbacivanja, držanja predavanja u mojoj zemlji. Tako ne može, neka zamjere", rekao je Dodik u intervjuu za "Politiku".

On je istakao da uvažava svakog kao partnera i sagovornika, ali da je narod jedini autoritet kojem polaže račune. Dodik je kazao da nema dileme EU ili Rusija, ali i ocijenio da "neke stvari ne može da razumije kao čovjek" i da EU nije atrakcija od prije deset godina.

"Mi ne možemo da utičemo na to kakva će biti EU, ali možemo razmišljati u šta nas guraju. U međuvremenu, naravno, radićemo na evropskim vrijednostima jer one nam trebaju. Ali ako nismo vidljivi kao RS, na tom putu nas nema", naglasio je Dodik.

Kako je dodao, mehanizmom koordinacije više od 70 odsto pitanja za EU delegirano je na entitete i to treba poštovati, a RS je ispunila najviše sugestija iz evropske agende.

"Vidite li možda nešto pogrešno u takvoj politici? Hoćete da naše resurse damo u ruke nekom drugom? Ja eto neću, biram da budem 'arogantan'. Najviše evropskih sugestija iz agende ispunila je RS, dok to nisu uradile FBiH i nivo BiH. Navikli su se da mi možemo biti samo loši, ili podanici. Neki su se previše zaigrali. E, meni takva Bosna ne treba", rekao je Dodik.

Komentarišući odnose sa Federacijom BiH, Dodik je kazao da se uvijek može sarađivati, da od razgovora ne bježi i da bi bilo dobro da se ide na politiku da niko nikog ne napada. Dodao je i da je RS spremna da se povinuje Ustavu BiH, onako kako je napisan, navodeći da RS traži dogovor oko mnogih stvari u BiH, kojih nema, "jer stranci daju naloge za ispunjavanje, što neću".

Govoreći o poslavi Dana Republike Srpske koji je Uustavni sud proglasio neustavnim, Dodik je rekao da nije važno ko je došao, već da se narod okupio i pokazao šta misli. Iako na proslavu nisu došli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, Dodik je rekao da RS njima duguje samo čast i podsjetio da je Vučić uputio, "upečatljivu čestitku", a da je u ime Vlade Srbije bilo nekoliko ministara, vojske i policije, načelnik Generalštaba.

"Može svako sad da se nešto pita, ali kako im ne padne na pamet da se upitaju da li bismo imali toliko zvaničnika iz Srbije da je Vučić bio protiv toga. Mogu samo zahvaliti Vučiću za sve što je uradio za RS, od investicija do političkog stava da poštuje Dejton i dogovor unutar BiH, uvek uz napomenu da voli RS", rekao je Dodik i izrazio očekivanje da će se Vučić u narednim godinama ponovo pojaviti na proslavi u Banja Luci.

(Beta)

Ne propustite