7 simptoma koje ne smijete ignorisati: NAJAVLJUJU SRČANI UDAR

Zdrav život
7 simptoma koje ne smijete ignorisati: NAJAVLJUJU SRČANI UDAR
.

Kad se srčani udar dogodi u filmu, osoba se uhvati za srce i klone zbog jake boli pa svi odmah znaju da treba posumnjati na infarkt. No stvarnost je i te kako drukčija – simptomi srčanog udara često nemaju pravila i nije ih lako prepoznati pa mnogi (pre) kasno dolaze u hitnu službu.

Bol u prsima

Bol, koja je posljedica nedovoljne opskrbe srčanog mišića kisikom, često zahvaća šire područje prsnog koša. Takva bol često je nagla i jaka. No bol u prsima može biti i ponavljajuća koja se javlja pri naporu i popušta nakon odmora.

Bol se iz prsnog koša može proširiti: u lijevu ruku, vrat, donju čeljust, ramena, leđa, trbuh... a ponekad i u desnu ruku.

Otežano disanje (zaduha) Osjećaj težine i nedostatak zraka u prsima javljaju se u različitim stupnjevima, od manje zaduhe do vrlo otežanog disanja. Naime, zbog oštećenja pumpne funkcije srca krv “zaostaje” u plućima, zbog čega dolazi do plućnog edema.

Kašalj

 Zbog akutnog plućnog edema, koji može biti posljedica infarkta srca, bolesnik može iskašljavati pjenušav sadržaj. No i “obično” neprestano kašljanje može biti simptom srčanog udara.

Znojenje

Ako vas je oblio hladan znoj usred neke nezahtjevne aktivnosti, to može biti znak i da je nastupio srčani udar. Znojenje se, naime, često javlja i kao posljedica jake boli izazvane srčanim udarom.

Mučnina i povraćanje

 Ako je, recimo, riječ o infarktu donjeg dijela srčanog mišića koji se naslanja na ošit, može se pojaviti bol u želucu, mučnina i povraćanje.

Vrtoglavica

Srčani udar može biti praćen vrtoglavicom, omaglicom (naglim zamračenjem vida) i nesvjesticom.

Neobjašnjiva tjeskoba

Organizam može “upaliti alarme” tako da osoba uoči srčanog udara osjeća snažnu tjeskobu ili strah od nesreće i smrti. 

 

Ne propustite