Kako poboljšati produktivnost

Biznis
Kako poboljšati produktivnost
Kao poduzetnici, često radimo dokasno u noć da bismo sljedećeg jutra samo iskočili iz kreveta i nastavili da radimo tamo gdje smo stali. I tako dan za danom, imamo osjećaj kao da samo radimo i radimo i tražimo nove načine da uradimo više.

Kao poduzetnici, često radimo dokasno u noć da bismo sljedećeg jutra samo iskočili iz kreveta i nastavili da radimo tamo gdje smo stali. I tako dan za danom, imamo osjećaj kao da samo radimo i radimo i tražimo nove načine da uradimo više. 

Istina je da vas vaša želja da učinite više neće dovesti do veće produktivnosti, nego do sagorijevanja, ukoliko ne budete svaki dan sjeli i odredili kako želite svoj dan nastaviti.
Kažu da je Abrahamu Lincoln rekao: "Kad bih imao 6 sati da osječem drvo, prva 4 bih proveo u oštrenju sjekire". Nema dokaza koji ukazuju na to da je Linkoln to zaista rekao, ali sve u svemu pouka je bitna. Pripreme za zadatak koji je pred nama zapravo određuju naš uspjeh.

Onako kako provedete jutro tako će vam izgledati i dan i kako provodite svoje dane je kako ćete na kraju provesti svoj život. Da bismo imali sjajan život, počnimo od boljeg jutra.

Savjeti kako možete provesti prvih 30 minuta nakon što ustanete da biste poboljšali produktivnost:

1. Praktikujte zahvalnost

Čim se probudite ujutro i prije nego što izađete iz kreveta, recite tri stvari na kojima ste zahvalni. Kada se fokusirate na ono na čemu ste zahvalni, postavićete se tako da dobijete više onoga za šta ste zahvalni, a manje onoga što ne želite.

2. Meditirajte

Transcendentalnu meditaciju činite 20 minuta svakog jutra. Pronađite mjesto u svojoj kući u kojem vas niko neće uznemiravati, sjedite na udobnu stolicu i meditirajte 20 minuta. Ovo će vam razbistriti misli, bit ćete više fokusirani i spremni da se suočite sa svojim danom.

3. Pročitajte svoje ciljeve naglas

Postavite šestomjesečne ciljeve, napišite pismo svom budućem sebi s detaljima o tome kako ste već postigli svaki od tih ciljeva. Pročitajte to pismo svakog jutra, misleći o tome da ste već postigli ono što želite da uradite.

4. Postavite namjeru

Nakon što ste se zahvalili, razmišljali i zamišljali ispunjenje svojih šestomjesečnih ciljeva, postavite sebi namjeru za taj dan. Šta ja nameravam da napravim danas? Da li želim da unesem nekoga u moj program, da se povežem sa industrijskim podsticajem ili da radim na stvaranju proizvoda? Ili je danas dan kada ću se fokusirati na svoju porodicu i druge voljene? Prije nego što započnete svoj dan, neophodno je postaviti namjeru.

Vaša namera je mnogo bitnija od liste obaveza. Postoji mnogo stavki na našim listama obaveza koje nikada ne završavamo. Vaša namera je drugačija. Ako je vaša namera danas da se povežete sa industrijskim sredstvima, na primjer, onda ćete to učinili. Tolika je moć namjere.

Takođe preporučujemo da jedete zdrav doručak, koji se sastoji od hrane koja će vam dati energiju, i obavite neku fizičku vježbu kako bi se vaše tijelo pokrenulo i ubrzalo rad srca.

 

Šta ne raditi

Kao što je važno, ono što trebate učiniti u prvih 30 minuta tako je važno i ono što ne biste trebali učiniti. Nikada ne provjeravajte glasovne poruke, tekstove ili e-poštu prije vaše jutarnje rutine, ili ćete se zaglaviti u prioritetima drugih ljudi.

Umjesto toga, ostavite po strani prvih 30 minuta dana da se posvetite samo sebi, umirite svoj um, predvidite svoje dugoročne i kratkoročne ciljeve i postavite namjeru. Tek tada ste spremni da ponovo sretnete svijet, služite drugima i donesete svoje najbolje u svoj radni dan i svoj život.

 

Ne propustite